Търсачи на трюфели: Държавата нарочно ни държи в сивия сектор

0
Няма регламент, няма закони, има единствено войнствено настроение
Няма регламент, няма закони, има единствено войнствено настроение Видео: БНТ

Стотици берачи на трюфели от цялата страна протестираха в Русе срещу 3-месечната забрана да търсят от този вид гъба в горите.

Ограничението е наложено от Регионалните дирекции на горите в цялата страна заради опасността от африканска чума по свинете.

Търсачите на трюфели настояват наложеното ограничение да отпадне, тъй като все още у нас не е открито огнище на африканска чума по свинете. Те смятат , че забраната да обикалят горите с кучетата е дискриминационна и цели да съсипе бизнеса на десетки семейства. Освен това смятат, че ограничението не се отнася за други групи, които също могат да станат потенциален източник на разпространение на болестта, предава БНТ.

Росен Иванов - председател на Асоциацията на търсачи на трюфели: Както ние ходим и работим в гората, така ходят и билкари, пчелари, дървари, пъдари, ловците, които ще ходят да ловуват диви свине и те ще ходят с 10 кучета. Ние като ходим с кучета в гората, ние сме потенциално опасни да пренасяме заразата от тази чума, а ловците - за тях няма ограничение.

Търсачите на трюфели смятат, че държавата съзнателно ги държи в сивия сектор, тъй като още преди две години са предложили законодателни инициативи, които да регламентират събирането и износа на трюфели, но оттогава нищо не е направено.

Димитър Димитров - председател на Националната асоциация „Български трюфел": Проблемите са, че няма регламент, че няма никакви закони, има войнствено настроение между трюфелджии и горски. Трябва да се направи така, че не да воюваме помежду си, а заедно с държавата, в лицето на горското стопанство, да се измислят правила и регламенти, за да може това богатство, което има България, да можем да го съхраним, да го доразвием и да го популяризираме.

Мирното шествие на протестиращите премина около кръговото кръстовище в района на Дунав мост и стигна до сградата на Общината. Те се заканиха, че ако не бъдат чути, ще направят митинг на жълтите павета в столицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари