Русенските ловци се готвят за национален протест

1
Русенските ловци ще организират национален протест, ако не им бъде разрешен колективният лов на дива свиня с кучета
Русенските ловци ще организират национален протест, ако не им бъде разрешен колективният лов на дива свиня с кучета

Русенските ловци ще организират национален протест, ако не им бъде разрешен колективният лов на дива свиня с кучета.

Исканията им бяха връчени в протестна декларация на заместник-министъра на земеделието и храните Атанас Добрев. Днес той се срещна с представители на ловните дружинки от общините Русе и Бяла.

Според русенските ловци, разрешеният в момента индивидуален лов без кучета в засегнатите от африканската чума райони, е неефективен. Световната практика показвала, че успеваемостта му е не повече от 2 процента. Те твърдят, че ако не се разреши в най-скоро време колективният лов, проблемът със заразата ще остане с години, защото тя ще продължи да се разпространява сред оцелелите диви животни.

Десислав Маринов - ловна дружинка село Николово: Аз съм от Николово, Николово първи "падна". Гарантирам ви, че и до сега до оградата на свинекомплекса има диви прасета, които си живеят и които няма да умрат скоро. Имайте предвид, че във вътрешността на страната продължава да напредва чумата и тя няма да избегне нито един град и навсякъде ще отиде.

Най-важното, според ловците, е колективният лов да започне максимално рано, а не от първата събота на октомври и да приключи след Нова година.

Атанас Добрев - заместник-министър на земеделието, храните и горите: Има приготвен закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, който евентуално, ако бъде приет от парламента, министър Танева ще подпише заповед да се открие средата на септември и да бъде удължен лова на гонка до средата на март месец.

Русенските ловци се заканиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще организират национален протест на 15 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари