Търновска фирма ще шие по 250 хиляди маски на ден по свой дизайн

0
Цената ще е 70 стотинки за бройка
Цената ще е 70 стотинки за бройка

Великотърновската фирма “Екстрапак” е единственият производител в страната на нетъкан текстил, подходящ за защитни маски.

Ръководството ѝ от дни преориентира част от производството си и започва да шие. Разработили са собствен дизайн и до седмица ще започнат да шият по 250 хил. бройки дневно.

45 души произвеждат автоматизирано стерилната материя. Тя се използва за покривки в операционни зали и за други медицински и битови цели.

Капацитетът за медицински цели е по 5 т на ден. Платът се изнася масово в Европа.

Произвеждаме този текстил от 2014 г. Той няма филтриращи способности на високия клас №95, но за масовия потребител не е необходимо”, обяснява Милен Георгиев, един от управителите на фирмата, предава вестник 24 часа.

Специфичното на материята е, че не пропуска вода, но пропуска въздух.

При голяма концентрация на вируса във въздуха вероятно ще влезе в лигавицата на човек, затова не става за медицински работници, които трябва да са в постоянен контакт със заразени. Но за работници, които са в едно общо помещение, за да не предадат заразата един на друг, върши работа. Това, което и при премиера Борисов се обсъждаше, е, че за масова употреба трябва такъв текстил - като кашляш, да задържа микробите и да не можеш да си пипнеш носа и устата”, описва Георгиев.

Той дава пример с Китай, където всяка фирма, която възстановява работа след преминаване на пика на коронаинфекцията, трябва задължително да осигури маски за всичките си работници. Управителят казва, че са правени и опити за импрегниране на материята, за да се използва за защитни облекла, но не са много удачни засега, защото материалът е по-твърд.

Той не е така гъвкав като полиестера, от който стандартно се изработват костюмите, създава недобства, иначе има същите свойства”, казва Георгиев.

Кризата със защитни средства в аптеките ги принудила да разработят собствен дизайн на предпазна маска. Преди това опитали да внесат от клиентите си в Европа, които ги произвеждат, от тяхната материя. Отговорили им, че износът е забранен.

Така технолозите се заели със собствена разработка и предложили на ръководството 4 модела. Милен Георгиев признава, че първо не ги харесал, но после решил, че все пак стоят добре на лицето.

В сравнение с китайските маски са по-добри. За масов продукт това е, което може в България да се предложи. По-добро е от другия внос или поне на по-добра цена”, обяснява управителят.  

В този цех <strong class='keys'>фирма</strong>та произвежда нетъкан текстил, който е подходящ за предпазни <strong class='keys'>маски</strong>.

В този цех фирмата произвежда нетъкан текстил, който е подходящ за предпазни маски.

Засега са направили малки серии от по 20-30 бройки, за да уточнят размерите и модела. На първо време ще осигурят за работниците си.

Георгиев признава, че тяхната разработка и капацитет няма да задоволят нуждите в страната. На ден се произвеждат 5 т от материала, но могат да шият маски само от 500 кг, с останалия плат ще изпълняват договорите с клиенти.

Имаме 200 души в този цех, който в момента се пренастройва, ръчните процеси са много”, изчислява мениджърът.

Все още нямат пълна разбивка на производствената цена на една маска. Себестойността на материала е около 20 ст., но с ръчните операции ще се добавят още около 50 ст.

Но когато една по-проста маска се продава за 3 лв., тази ще е по-достъпна”, твърди управителят. За производството е нужна висока хигиена. Затова мислят за 270 л стерилизатор, където да се обработват допълнително предпазните средства. А работниците ще са с ръкавици и маски.

Вече имат заявки от български компании, които купуват от плата и започват да шият различни варианти на маски, но обемите не са големи. “Обмисляме да закупим автоматична машина, само че в момента нещата са изключително тежки, защото навсякъде всички производители на тези машини са ангажирани с месеци напред. Търсим варианти, ако можем да внесем”, продължава Георгиев.

Ако трябва бързо да се докара, трябва да е със самолет, а това е скъпо. Иначе има и на цена под 200 хил. евро, обаче с доставка до 1 г. А на всички ни трябва спешно. Но те сега всички мислят в тази посока и предполагам, нашите машиностроителни фирми ще измислят нещо”, надява се той.

Търновските производители нямат контакти с правителството, действат самостоятелно. Признават, че производството на материя за маски им създава проблеми, защото ще трябва да забавят чуждестранни клиенти, които са от други бизнеси, за детски колички например.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари