Търговците на едро остават без аптеки

1
Търговците на едро на лекарства няма да имат право да притежават аптеки
Търговците на едро на лекарства няма да имат право да притежават аптеки

Търговците на едро на лекарства няма да имат право да притежават аптеки.

“Лице, получило разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, не може да бъде притежател на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти в аптека”. Това е записано в проекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е внесен от Министерски съвет за разглеждане в Народното събрание. Целта е осигуряване на конкурентна среда между участниците на пазара за медикаменти, пише Труд.

Според Българския фармацевтичен съюз в момента едни и същи фирми произвеждат, търгуват на едро и притежават вериги от аптеки. Това изкривява пазара (виж интервюто с шефа на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов).

До 6 месеца след приемане на промените, засегнатите от тях трябва да решат кой от двата бизнеса ще си запазят – аптеките или търговията на едро с лекарства. Ако това не се случи в предвидения законов срок, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще отнема издаденото по-късно във времето разрешение. Когато втората по вид дейност е търговия на дребно с лекарства, се отнема разрешението за всички аптеки, пише в законопроекта.

С промените се въвежда и Национална аптечна карта, която да ограничи разкриването на нови аптеки в големите градове и да осигури медикаменти в селата, в които няма аптеки.

Шефът на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов пред “Труд”: Големите играчи искат само две вериги на пазара.

– Проф. Гетов бихте ли коментирали промените в закона за лекарствата, в които се посочва, че търговците на едро няма да имат право да притежават аптеки?

– Подкрепяме подобно изчистване на правилата в нашия сектор. Удовлетворени сме от предложението на Министерството на здравеопазването, респективно от Министерския съвет. Това е предложение, което ние искаме повече от 5 години.

– През 2007 година беше направен подобен опит, тогава видяхте какво се случи, всъщност всеки 4 аптеки се водят на една фирма, другите 4 на друга фирма и т. н. Не знам дали този път ще успеят да се преборят с тази хитрост?

– Точно това е проблемът. Тогава, когато беше приета промяната с правото да се откриват до 4 аптеки, не беше заложен текст, който да ограничи това нещо. На практика се получава изкривяване на пазара с тези 4 по 4 на различни фирми.

– За “Софарма” и “Марешки” ли става въпрос?

– Не става въпрос само за “Софарма” и “Марешки”, веригите, които имат повече от 4 аптеки са многобройни. Става въпрос за т. нар. вертикална интеграция със складове и производители, защото никъде в света няма такъв цирк. Производител на лекарства да има верига от аптеки, да владее целия пазар от производство до крайното потребление.

– До какво води това?

– До изкривяване, до замазване на ДДС, до порочни практики, до това да има отделни лекарства само в определена верига. Това е констатация на Комисията за защита на конкуренцията и на Световната банка. Още 2016 година Комисията за защита на конкуренцията препоръча на държавните органи да вземат мерки тези порочни практики да бъдат прекратени.

– Като не е задействана наказателна процедура, пак сме добре…

– Няма как да се задейства, защото сферата на търговия на дребно с лекарства не е обект на европейската организация, а се решава на национално ниво, в резултат на което се появяват уникално иновативни хора, които се опитват да източват публичния фонд. Когато си монополист на пазара и се договориш лекарства за хиляди левове да преминават само през твоите аптеки, всички останали стоят отстрани и гледат сеира, като чупят пръсти пред пациента и обясняват как лекарството го няма. В момента, в който аз отида при този търговец и поискам две опаковки за мои пациенти, той ми отговаря: “Супер, ще ти дам, обаче, ти ще ми направиш оборот 100 000 лева този месец”.

– Това е абсолютен рекет…
– Ами, да! Аз се боря срещу това. От както съм председател на фармацевтичен съюз се занимавам с това.

– Всъщност тези същите ли се занимават и с паралелен износ на лекарства?
– Техни подразделения. В решението на Комисията за защита на конкуренцията от 2016 година поименно са написани.

– Какви са последиците?
– Никакви. Ще станат вече пет години и няма последици. Пазарът продължава да се изкривява в много грешна посока. Това, което те искат е да стане латвийския модел, където има две вериги на пазара. Те си стискат ръцете и казват на министъра: “Ако цените не станат с 30% по-високи ние спираме снабдяването”. И той казва веднага да, защото иначе хората ще умрат.

– До кога поеха ангажимент да се приемат тези промени в закона?
– Още не е разпределен в комисията. В НС имат много по-спешни задачи като Закона за лечебните заведения, нов управител на Здравната каса след анонсираната оставка… Проблемите с аптеките и търговците на едро висят от години наред. КЗК сега е сезирана, познайте от кого.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари