Търговци на плодове и зеленчуци се представят за производители

0
Търговци масово не спазват изискванията за стандартизация при търговия с плодове и зеленчуци
Търговци масово не спазват изискванията за стандартизация при търговия с плодове и зеленчуци

Търговци масово не спазват изискванията за стандартизация при търговия с плодове и зеленчуци

Когато си купувате от пазара някой вкусен плод или пък зеленчук, на чийто етикет пише „Българско производство“, замисляли ли сте се дали всъщност продукта е наистина български и може ли търговецът да удостовери този факт със съответния сертификат?

Надали някой от търговците ще ви каже, че всъщност "българският" домат е внос от Турция или пък от друга точка на света. За съжаление, подобна порочна практика се наблюдава при някои търговци.

От Асоциация „Активни потребители“ наскоро направиха непредставителна проверка на някои пазари, търговски вериги и квартални магазини във Варна и София относно стандартите в търговията с плодове и зеленчуци. Тя показва, че масово не се спазват изискванията за стандартизация, сподели БНР.

При повечето продукти и пакетирани стоки в магазините можете да прочетете подробна информация за произход, производител или хранителни стойности. При непакетираните хранителни продукти и особено при плодовете и зеленчуците обаче това е рядко срещано.

"Масово търговците поставят само цената и наименуванието на стоката - дали е ябълка или круша и дотам. Няма информация нито за произход, нито за съдържание, за хранителна стойност да не говорим", коментира Богомил Николов - председателят на асоциацията.

В някои големи вериги обаче може да се забележат табели с малко повече информация за стоката. Освен цената, на табелата се вижда страната на произход, в случая Гърция, какъв е вкусът и с много малки букви в долния ляв ъгъл има надпис с информация за съставките, с които са обработени портокалите.

"В големите вериги имат и папки с информация за произход, които се показват при поискване. Проблемът е, че хората масово не знаят за това свое право или ако поискат тази папка, рядко ще получат съдействие. Докато в някои магазини продавачите са обучени да предоставят тази информация, то в други обекти служителите може изобщо да не са чували, че има такава папка", каза още Николов.

Поради тази причина много често потребителите пазаруват неинформирани, а понякога дори и заблуждавани.

"Освен цената и името на стоката, търговците обичат понякога с флумастер да напишат на етикета и "Българско". Само че често става въпрос за плодове и зеленчуци, които са пропътували хиляди километри и нямат нищо общо с България. Но, с надписа "българско" върви по-добре търговията, тъй като хората предимно търсят български стоки", поясни Николов.

Той напомни на потребителите, че имат право и на пазарите да изискват от търговците информация за сертификат и произход на стоката.

Дали обаче хората знаят това? Анкета сред потребители на Синия пазар във Варна установи, че потребителите са запознати с това свое право, но ако имат някакви съмнения относно качество и произход предпочитат да отидат на друга сергия, отколкото да помолят търговеца да им представи сертификат.

"Знам че повечето стоки не са български. Няма за какво да питам. Човек като попита например български ли е боба и търговецът отговаря, че е български. Не можеш да получиш надеждна информация. Знам че мога да изисквам сертификат, но не съм го правила. Търговецът ще ми даде сертификат за някоя партида, за която не се знае дори от кога е", каза една от анкетираните варненки.

Друга жена също сподели, че е наясно, че някои стоки не са български. "Гледам поне да е качествена стоката. Даже и да имам съмнения, по-скоро бих отишла на друга сергия, отколкото да изисквам сертификат", допълни тя.

"Има много търговци, които се представят за производители, но всъщност зареждат стоката си от борсата. Дори и да поискам сертификат за произход на стоката и информация дали е минала проверка през РЗИ и другите институции, никой няма да ми обърне внимание", коментира друг потребител. Жената обаче е подавала сигнали до Българската агенция по безопасност на храните, които по думите ѝ са реагирали своевременно.

Майка с дете пък сподели, че според на пазара има по-голяма вероятност стоката да е българска, отколкото в големите магазини. Но и при нея не се е случвало да иска допълнителна информация от търговците за произхода на плода и зеленчука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Гицка
    В плод- зеленчуковото магазинче в блок "Колос" е същото. Дори, от години вече, не издават касови бележки, защото били "производители" и си вдигат цените както им се хареса. Няма ли в тази държава някакви контролни органи? Или има, ама си траят?
  • 9
    1
    Бай Иван
    Нищо българско няма по магазините, не се заблуждавайте. Всеки ден гледам как на близкия плод-зеленчук от касетки с турски надписи прехвърлят стоката в други и слагат етикет Български. Българска работа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари