Търговци лъжат с великденските намаления

0
Бъдете внимателни, особено при храните!
Бъдете внимателни, особено при храните!

Редица търговци лъжат с великденските намаления и трябва да бъдем внимателни, особено при храните.

В търговската мрежа вече се появяват бомбастични анонси на витрините, че всички стоки са с голям процент намаление. Но някъде с много дребен шрифт се отбелязва, че всъщност има изключения и понякога те могат да бъдат за групи стоки, които са съществен асортимент, алармираха от Комитета за защита на потребителите.

В по-малките търговски обекти, когато пак има намалени стоки или такива в промоция, не се посочва старата цена, което затруднява потребителя да прецени дали наистина е налице такова намаление и в какъв процент се изразява. В интернет също има случаи, при които търговецът непосредствено преди началото на кампанията вдига цената за ден-два и след това от нея прави някаква "отстъпка". Дори може да се стигне до там, че намалената цена е по-висока, отколкото стоката се е продавала преди 2-3 седмици.

Тези хитрини е възможно да се опитат да ги проявяват тази седмица преди празниците. Затова потребителите да правят съпоставки на различен тип интернет сайтове или магазини за сходни стоки. И тогава човек може много лесно да се ориентира дали действително е попаднал на изгодно предложение.

От Инициативния комитет за защита на потребителите призоваваме още хората да внимават какво подписват като кредит покрай празниците, за да не се окажат след това в ръцете на колекторските фирми. Заемодатели гарантират бързо одобрение дори и при лоша кредитна история за малки суми от 300 до 1000 лв. Предложения за великденски кредит, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми. В някои случаи офертата стига до 5000 лв.

Апелираме към гражданите да се запознаят подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. Само за пет месеца от старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските фирми" са събрани вече над 100 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити, които са с лихви надхвърлящи понякога и 40%, като схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин.

Сериозните нарушения на правата на потребителите са свързани с претенции за неплатени задължения, които обаче те не дължат, но трудно могат да докажат защото не са запазили касови бележки и други документи, тъй като става въпрос за сметки погасени отпреди 5-10 години. Също така за многократно увеличени суми над главницата, за които колекторските фирми не дават разчет как са натрупани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари