Търговци искат незабавно отваряне на магазините в моловете

0
Иво Петков е собственик на магазини за сувенири и вътрешно обзавеждане. От общо четири обекта в момента има отворен един, който не е в мол. С него и с продажби през интернет едва покрива разходите си, за да не фалира
Иво Петков е собственик на магазини за сувенири и вътрешно обзавеждане. От общо четири обекта в момента има отворен един, който не е в мол. С него и с продажби през интернет едва покрива разходите си, за да не фалира Снимка: bTV

По данни на търговските вериги - 60 хиляди души са без работа вече втори месец

Търговци алармират, че заради липсата на обороти вече са в състояние на „технически фалит“. А загубите, които търпят собствениците на големите центрове, са огромни. Те настояват за диалог, преразглеждане на мерките и отваряне на магазините, разкрива bTV

Освен търговци и наемодатели на площи, потърпевши са и фризьорските салони, както и много други малки бизнеси с обекти в търговските центрове, до които помощ няма да стигне.

Иво Петков е собственик на магазини за сувенири и вътрешно обзавеждане. От общо четири обекта в момента има отворен един, който не е в мол. С него и с продажби през интернет едва покрива разходите си, за да не фалира.

Всеки един ден е пагубен, когато един бизнес не работи и не може да прави това, което е неговата цел. В нашия случай да обслужва клиенти, това означава, че ние нямаме парични потоци. Липсата на паричен поток означава пълен блокаж. Ние имаме задължения, към хората, които работят с нас, към наемодатели“, заяви Иво Петков - собственик на магазин за вътрешен интериор.

Според търговците затворените обекти в моловете и работещите такива извън тях водят до нелоялна конкуренция.

„Нашите магазини са около 100 квадрата. В тези 1000 квадрата има по 10-15 човека. Ако направим сравнение с известна хранителна верига, с най-много магазини в България, на 100 квадрата сигурно има по 200“, казва Венцислав Огнянов - управител на магазин за обувки.

Браншът твърди, че в затворените обекти има добра вентилация и са взети мерки срещу разпространението на вируса. Според тях няма критерии, които да определят кога търговският обект е опасен.

„Има потоци за влизане и излизане, има дезинфекция, въздухът се вкарва отвън. Така че няма абсолютно никаква причина за притеснение и паника“, обясни Димитър Кехайов - управител на търговски център.

По данни на търговските вериги, 60 хиляди души са без работа вече втори месец.

Търговските обекти за сега няма да се включват в протестни действия.

Ще се включат обаче част от фитнесите. Въпреки че днес на среща със здравния министър стана ясно, че те ще отворят врати на 1 февруари. Но все пак те ще протестират в подкрепа на колегите им от другите затворени бизнеси.

Фитнесите казаха още, че не са против здравните мерки, ако има работещи икономически мерки. А такива според тях няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари