Търговци искат 150 лева за сукалче

0
Чумата наду цените на прасетата
Чумата наду цените на прасетата

Ако обезщетенията за избитите свине не са по пазарни цени, ще съдим държавата, категорични са производители.

Търговци надуха цените на малките прасенца заради предстоящото възстановяване на производството в промишлените свинекомплекси, където животните бяха избити заради свинската чума.

Искат 150 лева за 25-килограмово прасенце, каза за Лефтер Лефтеров, собственик на фермата в Българско Сливово, където бяха унищожени 18 500 свине, пише TrafficNews. Той обясни, че вносът е от цяла Европа, а цените стигат и до 190 лв. заедно с транспортните разходи. По думите му, всичко е станало безумно скъпо.

„Свързахме се с нашия генетичен доставчик от Дания, чакаме оферти. Цените се вдигат всяка седмица поне с 4-5%, поскъпват и малки, и големи животни”, потвърди и д-р Христо Стойков, директор на свинекомплекса в с. Бръшлен, който пострада с 40 000 евтаназирани прасета. Там чумата бе открита още в края на юли, а фермата се подготвя наново да възстанови производството. По думите на д-р Стойков, това може да стане 45 дни след като стопанството е изчистено и дезинфекцирано.

В Бръшлен са идвали проверяващи експерти от Германия и Латвия, които са направили одит по мерките за биосигурност. Групата от евроексперти пристигна в края на миналата седмица и тръгна да прави одити как се справяме с епидемията от АЧС.

„Мием, чистим, дезинфекцираме – казаха, че няма какво повече да се направи”, каза д-р Стойков.

Лефтер Лефтеров обаче е на мнение, че реалното възстановяване на производството не може да стане по-рано от нова година с изпълнението на всички предписани процедури по дезинфекция.

Според него не е справедливо да се разреши на стопаните в свинекомплекса в село Голямо Враново да не евтаназират животните си, защото били живи и здрави цял месец след откриването на положителни проби за АЧС.

„И аз съм убил 99,99% здрави прасета. Но щом има огнище в някаква ферма, евтаназията е задължителна. Иначе има опасност заразата да гръмне пак – ще си разменяме касетки с вируса и отново ще го разнасяме. Затова аршинът трябва да е еднакъв за всички”, смята Лефтеров. И допълва: „Съчувстваме на баба, която плаче над прасенцето си, защото трябва да го заколи. А аз днес съм съкратил 50 човека”.

Индустриалните производители се надяват и на адекватни обезщетения от държавата. Според тях първите компенсации за пострадалите ферми в Русенско трябва да започнат да се изплащат още тази седмица.

Стопаните обаче са притеснени, че загубите им няма да се покриват на пазарни цени, а според статистиката на НСИ. Там за второто тримесечие на 2019 г. цената на животни над 110 кг е 1766 лв. за тон, а за прасенца между 20 и 50 кг – 2869 лв. за тон. Така 25-килограмово прасенце се изчислява на около 60 лв.

„Ако обезщетението не е адекватно, ще съдим държавата”, категоричен е Лефтеров. „Изпълнихме всички предписания, опрени сме до стената. Трябва с компенсациите да можем да си възстановим производството”, каза още собственикът на свинекомплекса в Българско Сливово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари