Търговец обявява цените в евро, нарушава потребителското законодателство

0

Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е забранено

Някои търговци съвсем са подранили с прилагането на изискванията във връзка с приемането на еврото в България и вече обявяват цените на стоките в обектите си в евро, пишат от платформата "Ние, потребителите".

С днешна дата обаче тази практика е проблемна и не може да бъде посочена като добра, защото към момента представлява нарушение на действащото потребителско законодателство. В Закона за защита на потребителите ясно е записано, че цените на стоките и услугите трябва да бъдат посочени в левове.

В един от обектите, в който цените са обозначени и в лева, и в евро, има несъвпадение в стойностите. Така например, една и съща стока се оказва, че струва едновременно и 6 евро, и 12 лева. Друга пък е 3,55 евро и 7 лв. За да е още по-голямо объркването, пред щандовете с дадените артикули с противоречиви цени на етикетите им в българска и в чуждестранна валута, са поставени огромни табели с трета цифра, която дори не е ясно за кои от всички стоки в близост до нея се отнася. Други пък имат две цени едновременно – 7 и 6 евро. Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е забранено.

От "Ние, потребителите" напомнят още, че по закон търговецът е длъжен предварително да постави продажната цена на стоката на видно място и в непосредствена близост до нея. За да не бъдат въвеждани потребителите в заблуждение, продажната цена и цената за единица мярка на стоките и услугите трябва да бъдат недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани. Търговецът е длъжен да издава документ за извършената продажба, който да съдържа най-малко данните за датата на продажбата, вида на стоката или услугата и цената - отново в левове.

Националният план за въвеждане на еврото в Република България предвижда задължението за двойно обозначаване на цените да започне да действа 30 календарни дни след решението на Съвета на Европейския съюз и да остане в сила 12 месеца след приемането на европейската валута у нас.

Отговорна на оперативно ниво за защитата на потребителите в процеса на подготовката на България за членство в еврозоната е работна група „Защита на потребителите“, с водещи институции Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите, която и по думите на ресорния министър има спешна необходимост от реформа заради редица установени нарушения в нейната дейност и компрометираното доверие към нея в обществото, но и заради тази много важна функция, която предстои да изпълнява при въвеждането на еврото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    тоди
    Нямат търпение грозните им търговци да ни мушнат отново, не се наядохте ейййй!
  • 3
    4
    ####
    Още преди около 4-5 години в Русе имаше магазин с цени в лева и еро
  • 7
    3
    Галюн таймс
    В касовите бележки на известна верига бензиностанции отдавна има цена в евро и курса му... ;-)
  • 1
    2
    до 1
    Навремето и у нас имаше практика някои производители на алкохолни и безалкохолни напитки да слагат надпис „Препоръчителна цена **.*лв“ на бутилката и това даваше възможност потребителя да оцени морала на търговеца, който му продава стоката. Минало, бешело.
  • 7
    1
    Това е
    Етикет на производителя. Стоката идва от Европа с етикет и цена. В този случай потребителят само печели, защото може да сравни. Друг вариант е да замаже с коректор или да изреже цената в евро. На снимката има цена в лева. Колко от Вас биха купили стока без етикет само с превод на български и без възможност за сравнение?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари