Таралежът в панталоните на премиера

1
Гаф след гаф, издънка след издънка, конфликт след конфликт. Вече трета година...
Гаф след гаф, издънка след издънка, конфликт след конфликт. Вече трета година... Снимка: БГНЕС / архив

Тези дни бившият вицепремиер и настоящ заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов отново създаде главоболия на големия партньор в управленската коалиция премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В типичния си безцеремонен стил, председателят на НФСБ обвини двама журналисти от бТВ в корупция. Без доказателства, разбира се. Просто не му харесало, че не дали веднага гласност на обвиненията на другите хазартни босове - братя Найденови, срещу бившия им съдружник Васил Божков. Ами задържали информацията, за да я проверят. А след това отрече правото на журналистите от БНТ да имат мнение по въпроса и да го споделят публично, пише Елизабет Дафинова за Банкеръ.

На премиера пак му се наложи да се разграничава и да се обяснява, че той не би постъпил така. Въпреки че няколко дни по-рано, по друг повод, той нарече отразяващите го репортерки "мисирки". Е, усети се веднага и се извини, де. Във всеки случай обаче Борисов трябва винаги да е нащрек в какъв филм ще го вкара малкият коалиционен партньор, какво ще му сервира изневиделица и какви "попари" трябва да изсърба в името на пълния мандат. То е нещо като да стоиш прав с таралеж в гащите и да се чудиш кое убождането е за предпочитане - ако седнеш или ако направиш крачка напред. Защото третият вариант - да изхвърлиш гадинката от убежището й - е невъзможен.

Коалицията на Борисов с патриотите в третия му управленски мандат изглежда е най-трудната. Не на последно място, защото някои от партньорите му са по-устати, по-груби (по природа) и по-безпардонни от него самия. По времето на Жан Виденов, тогавашният му вицепремиер Румен Гечев не без основание се сдоби с прякора "Поразяващата уста". Звание, за което абсолютно заслужено може да кандидатства и Валери Симеонов.

Вече трета година, откакто е в управлението на държавата, той друго не прави. Освен гаф след гаф, издънка след издънка, конфликт след конфликт.

Като се започне от идеята да се премахнат класовете за прослужено време, мине се през назначенията на хора, снимали се с изпъната нагоре дясна ръка в хитлеристки поздрав и с "майтапчийски" снимки в концлагера "Бухенвалд", и се стигне до дърпането и бутането на възрастна туркиня на границата.

После дойде скандалът с германската зелена евродепутатка Ска Келер. Нашенският патриот "любезно" я нарече "зелена джихадистка" със самочувствие "на добре платен командирован сюнетчия", която се бърка във вътрешните ни работи уж защитавайки природата ни от инвестиционни посегателства на съмнителни бизнесмени.

В мандата си на депутат в предишния парламент, Симеонов заклейми циганите като “озверели човекоподобни”, а жените им - че са “с инстинкти на улични кучки”. Заради това си хлевоустие, той беше осъден от Бургаския районен съд по жалба на двама ромски журналисти, а посолството на САЩ в София изпрати протестна нота до премиера.

Лидерът на НФСБ си позволи и още един лукс: да отправи в ефир индиректни заплахи към Виктор Николаев, водещ в сутрешния блок на "Нова телевизия". Но върхът в "творчеството" му беше грубиянското изказване по адрес на майките на децата с увреждания, които нарече... "кресливи жени с уж болни деца".

Към подвизите на човека, когото в социалните мрежи наричаха "виц-премиер", можем да добавим и обиколките му из дискотеките в "Слънчев бряг", придружен от полицаи, и изтръгването на кабелите на диджейските уредби.

След като беше принуден под обществен натиск да напусне вицепремиерския пост (премиерът Бойко Борисов така и не посмя да му поиска оставката, за да не разтури коалицията и да падне правителството) - заради обидата към майките на деца с увреждания, Валери Симеонов се скри в парламента. Но, както е казано – шило в торба не стои. Във всяко едно отношение.

По предложение на депутатите от "Обединени патриоти", той беше избран за заместник-председател на Народното събрание, което отново разгневи майките на деца с увреждания и "Системата ни убива". И с право. Защото, както повечето "неща" у нас, неговият избор може да е законен, но никак не е морален.

Най-малкото заради непростимо обидния език, който използва спрямо различни представители на обществото. И второ, заради това, че не осъзнава деянието си и не чувства вина. За разкаяние да не говорим. За извинение още по-малко. Все пак обаче, може би самият Валери Симеонов някъде вътре в себе си чувства, че изборът му е проблематичен и не е съвсем на мястото си. Затова, откакто е заместник-председател на парламента, нито веднъж не е седнал в президиума - до председателят Цвета Караянчева. За да не дразни моралните рецептори на обществото.

В интерес на истината, депутатите от ГЕРБ също чувстваха, че не е съвсем редно Симеонов да заеме този пост след всичките му изцепки и гафове. От друга страна обаче и те трябва да пазят стабилността на управленската коалиция. И по тази причини често си затварят очите, пред откровено лобистките законови поправки на Симеонов с идеята, че общественото мнение ще се разбунтува и "номерът" няма да мине.

Все още в качеството си на вицепремиер, лидерът на НФСБ беше един от инициаторите за скандалните поправки в Плана за управление на Национален парк "Пирин", допускащ масова сеч и строителство на повече от половината на територията на парка. Впоследствие Върховният административен съд отхвърли тези поправки като противозаконни. Тогава "Вицето с голямата уста" се беше зарекъл, че ако тези промени не минат, ще се хвърли от Бургаския мост с релса на врата. Е, то ВАС го отряза, а той продължава да се ослушва и за релсата, и за хвърлянето от високо.

Пак тези дни, на Симеонов му се наложи тихомълком да оттегли други текстове, които лобираха в полза на частни интереси. Става дума за поправките в  Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чрез които тихомълком да бъде ремонтиран... Законът за водите.

Идеята му беше да отпаднат забраните за водовземане на повърхностни води за производство на електроенергия от защитени зони. Този ремонт със сигурност щеше да вкарат България в наказателна процедура за неизпълнение на куп европейски регламенти и международни спогодби, но пак ни се размина - благодарение на вълната от обществено недоволство и улични протести.

Не друг, а Валери Симеонов внесе предложението за ремонт на Закона за хазарта, което подари на държавата частните лотарии... засега! 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари