Танцуването предпазва мозъка ни от остаряване

0
Танците развиват когнитивните способности и повишават уменията на човек да запаметява различни движения
Танците развиват когнитивните способности и повишават уменията на човек да запаметява различни движения Снимка: Фейсбук, Салса клуб "Фламинго"

Танцуването ни поддържа млади и запазва разсъдъка ни

До този извод достигнаха учени от Държавния университет в Колорадо, които са изследвали как различни физически дейности влияят на нашия мозък. С остаряването на тялото ни мозъкът също остарява, намалява бялото вещество, започваме да забравяме и да запомняме по-трудно, комуникацията се влошава също.

Учените са изследвали 174 здрави възрастни хора на възраст между 60 и 79 години три пъти седмично в продължение на шест месеца. Участниците в това проучване са били разделени на няколко групи спрямо физическата дейност: аеробно ходене, аеробно ходене с приемане на всекидневни добавки, разтягане(стречинг) и баланс и група по танци. Часовете по танци са се провеждали с инструктор и с различна хореография.

Танците развиват когнитивните способности и повишават уменията на човек да запаметява различни движения.

Бялото вещество в мозъка на всеки един от участниците е изследвано преди началото на проучването и на шестия месец, уточнява  Е - Здраве и култура.

Обобщено, нашите резултати показват, че комбинирането на физическа дейност с когнитивна и концентрация може да подобри състоянието на бялото вещество, а воденето на живот с повече физическа дейност забавя упадъка на мозъка“, пишат авторите в своето проучване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари