Танцовата школа „The Center” отбеляза 20-годишнината си с уникален спектакъл

0
В зрелищния спектакъл участват всички хореографи от страната
В зрелищния спектакъл участват всички хореографи от страната Снимка: Facebook

Десет хиляди души са преминали през танцовото училище

Десет хиляди души са преминали през училището за танци „The Center” за 20-те години на неговото съществуване, каза в интервю за БТА основателят и главен хореограф Георги Енчев.

Всичко започнало като хип-хоп клуб с няколко ентуасиасти, а сега в петте града, където има зали, заниманията посещават около петстотин човека. Възрастовият диапазон е много широк, най-малките са на четири години, а големите са зрели хора, които искат да танцуват. Според ръководителя обаче все по-трудно се намират сериозни деца, които задържат по-дълго вниманието си в това, което правят. „Модерната култура, с която се занимаваме, е много динамична, такива са и децата, които се интересуват и за да сме търсени и интересни, трябва максимално бързо и правилно да се адаптираме. Не си позволяваме да правим по-елементарен модела, по който работим, но променяме нашия подход към тях. Аз работя с всички 14 хореографи на училището, усъвършенствайки техните педагогически умения“, отбеляза Енчев.

Той сподели още, че градската култура, с която и те се занимават, идва най-вече от Щатите, но в развитите европейски държави също много хора търсят начин да се изразяват чрез танците. Силни са и азиатците, които често правят изненади на световни състезания и конкурси. „Ние гледаме разбира се постановки на наши колеги от други страни, но не това определя какво правим. Предизвикваме се всеки ден да създаваме и да творим още повече“, каза той и подчерта, че много важна част е музиката, която също е много разнообразна и не се ограничава само с хип-хоп, а включва и фънк, джаз и други стилове.

По случай своята 20-годишнина училището по танци предложи на публиката спектакъл, наречен “Twenter”, с участието на всички петнадесет хореографи и сто танцьори от петте града Варна, София, Велико Търново, Пловдив и Русе. Те са репетирали по унифицирана формула, изработена от Енчев, за да може след това всички заедно да сглобят цялата продукция. Избрани са на кастинг, на който са се явили 320 от младежите, а хореографът е преценил кои са най-подготвените. Спектакълът е подготвян около година, като в основата е работата с композитора Валери Ценков, написал музика специално за шоуто, сподели Енчев, който е режисьор.

„Много тежък и дълъг процес заради идеята. Ние не искахме да покажем най-добрите си танци, а да разкажем историята си чрез една метафора - на 20-годишното тяло, състоящо се от пет системи. Най-важното е какво се случва оттук нататък с него, къде го пращаме. Искахме да внушим, че на 20 се чувстваме вече завършени като форма и подготвеност и за нас светът е безкраен, ние сме напълно свободни дори и от себе си“, описа хореографът замисъла си.

Представлението се състои от две части, като в първата се сглобява тялото от пет системи, а във втората на екраните присъстват всички хореографи, които споделят какво влагат в работата си. „След като сме изградили нашето 20-годишно тяло, ние го изпращаме в танцьорския космос, където то първо попада сред планетите на всеки от хореографите ни, които изграждат нашата галактика. После отива и сред звездите. Ние сме работили с десетки звезди от българската сцена, нямаше място за всички, затова избрахме двама от любимците ни - Михаела Филева и Ендо. След това тялото стига до центъра на галактиката, където съм аз, като основател на “The Center”, разказа пред БТА Георги Енчев.

Създателите на „Twenter” много искат да го покажат и в други градове, но мащабът изисква съответната сцена. Шоуто във Варна бе на 4 октомври, когато е рожденият ден на училището, а сега ще се търсят хора, готови да застанат зад идеята ни, казва хореографът, който счита, че спектакълът няма аналог в България с музиката, изпълнена на живо, визуалната среда, костюмите и грима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари