Ваньо Танов май отърва кожата

0
В Митниците един е брат, друг братовчед, трети свако и зет, оплака се от шуробаджанащина Ваньо Танов
В Митниците един е брат, друг братовчед, трети свако и зет, оплака се от шуробаджанащина Ваньо Танов Снимка: БГНЕС

В Митниците един е брат, друг братовчед, трети свако и зет, оплака се от шуробаджанащина шефът на митничарите, който сега предлага законови промени, за да командирова за по половин година митничари от един край на страната в друг. Той съобщи още, че е обявил конкурси за около 30 бройки за митничари и кандидатите били над 900. Танов е доволен още, че е на път да спаси кожата след предупреждението от премиера Бойко Борисов, че оставането на поста му зависи от приходите в Митниците. Със 150 млн. повече били приходите за първите 4 месеца спрямо миналата година, а годишният план вече бил изпълнен през май, похвали се Ваньо Танов пред медиите в парламента. Премиерът иска пари като всеки премиер и каза, че ще ги похарчи веднага, разкри в отговор на Канал 3 Танов. И бе категоричен, че политици не са се опитвали и не се опитват да кадруват в Митниците.

- Ще успеете ли да изпълните вашата част от приходите?

- Нима не се усеща от началото на годината какво се случва!

- Какво?

- Ами растат приходите.

- Уволнени митничари... кой работи в момента на Митниците?

- Работят командировани служители. Така ще бъде и за в бъдеще. Проблемът е, че на външни граници - Капитан Андреево, Лесово винаги е имало служители, които по един или друг начин, се е стигало до това.

Там има и друг проблем - там, като започнеш, единият брат, другият му е братовчед, другият му е свако, другият му е зет, такива обвързаности са,

които няма как да бъдат прекъснати без да се прилага схемата "въртене на служителите" и то трябва в цялата страна. Затова и в закона за митниците предложих да имам право до 6 месеца да премествам служителите на мястото на други. Надявам се, че това ще мине и тогава нещата ще бъдат малко по-различни. Тази битка не може да е еднократен акт. Той трябва да е последователен.

Това, което провеждах в предходния мандат през четирите години, аз смея да твърдя, че голяма част от състава, който не заслужава да петни името на агенцията, беше освободен, за съжаление, после беше върнат обратно. Сега тази процедура отново трябва да се провежда, която изисква огромни усилия. В момента за всяка една свободна бройка има предвиден конкурс - за сравнение при предишното правителство за година и половина има проведен един конкурс. В момента всички свободни бройки са обявени за конкурс - има над 900 кандидати за 30 места. Така че, когато хората вярват по отношение на назначаването и избора, те кандидатстват.

- Предстоят ли още чистки?

- Аз се надявам, че ще се случат други неща, които са законодателни. Защото, знаете, че беше закрит 2009г.-2010 г. инспекторатът на Агенция "Митници". Реално директорът като такъв няма големи възможности за извършване на проверки. И второто е, че по отношение на корупцията - да се борят службите, които са призовани за това. Защото със собствени сили ние можем да правим дисциплинарни производства, но не може да се докаже корупция.

Защото ние по-скоро вървим след събитията - след като констатираме дадено събитие, почваш да правиш някакво разследване, но не можеш да събереш никакви доказателства. Тези разследвания, извършени от нас, са по-скоро за търсене на дисциплинарна отговорнст, но не и за търсене на наказателна отговорност. За съжаление за 5-6 години не можах да видя един митничар, който да е осъден и да е влязъл в затвора! Което би действало профилактично.

Тоест, процесът по събиране на доказателства наистина е много труден, защото от подкуп и двете страни са заинтересовани - този, който дава, и този, който взема. Тук в случая и двете страни имат интерес да пазят тайна и от тази гледна точка е изключително трудно доказването. Трябва да се работи с оперативни средства и документиране с други способи на тази дейност, което не е във възможностите да бъде извършено от самата институция Агенция "Митници". Да, агенция "Митници" може да влияе, като провежда конкурси, като всичко е прозрачно по отношение на развитие в кариерата, но дотук. Но с тези, които извършват престъпна дейност, трябват други методи.

- Тоест, апелирате към прокуратурата да се заеме с митничарите?
- Да.

- Явно вие не се справяте.
- Какво значи - не се справяме?!

- Биват възстановявани от съда.
- Да, биват възстановявани. Има проблеми явно и в съдебната система, които се надяваме, че ще бъдат решение, но само една агенция и само една институция не може да направи нищо. В края на краищата, ако работят всички институции, ще има и съответната превенция. А

з пак казвам - колко такива шумни акции, задържания и в края на краищата всичките за нас са завършили без нито една осъдителна присъда. Тогава всеки един, който е решил да сложи главата в торбата и да наруши закона, си казва: "Ааа, ами ако ме хванат, ще ме отстранят за известен период от време и няма да получа нищо, а даже ще ме върнат на работа след две години и ще ми платят 10 заплати.

- Как се движат приходите към момента, какви са последните Ви данни и какво очаквате за полугодието?

- Последните ми данни само за четирите месеца са над 150 млн. в повече, в сравнение с миналата година. В плана 2014-2015 г. разликата е 180 млн. В май месец аз ще преизпълня плана за годината относно ръста на приходите.

- Значи ще си запазите поста?

- Тук не става въпрос за пост. Аз съм доказал и в предния мандат, че всяка година приходите нарастваха с по 700-800 млн. И  в края на мандата имаше 2,4 млрд.Тази година ние ще достигнем нивата, които бяха преди две години. Затова такива политици, които като наближат избори, почват едни коментари, обаче никога не посочват "Пенка казала на Иванка" - от този тип са анализите им. Не посочват числа, данни, от които да стане ясно. Ето сега по въпроса за цигарите - колко пъти имаше атаки, че едва ли не всяка втора цигара е контрабандна.

- Ами много се пушат. Народът е беден.

- Да, народът е беден и търсене има. И винаги ще има търсене. Но търсенето им в Англия и Ирландия е много по-голямо, защото там акцизът е още по-висок и около 9 паунда е една кутия цигари. Така че натискът е още по-голям.

- Политици продължават ли да се опитват да кадруват?

- Аз мисля, че и предния път, и сега не съм позволил да кадруват политици в Агенция "Митници". Към мен не е отправян натиск за назначаване на служител.

- Кои имахте предвид от високите нива, като казахте, че се залавят само дребните риби - митничар, граничар? За политици ли говорихте?

- Няма как митничарят да отиде в Турция, да намери фирма, която има, примерно, активи за 300-400 млн., да поеме тази банкова гаранция... Митничарите са едни изпълнители.

- Ама политици ли имахте предвид и кои са?
- Ако бях в БОП-а, и ми дайте три месеца, ще ви кажа кои са. Да, ама аз не съм.

- Политици ли имахте предвид?
- Организирана престъпна група! В нея може да участват всякакви. Докато тя не се разкрие, и то не само в тази сфера...

- Чадър при всички случаи е трябвало да има - това излиза от думите Ви...

- Винаги ще намериш при тези ниски заплати, да, каквито и тестове, каквото и да провеждаш, никой не може да гарантира на 100%... Аз понякога и за себе си не мога да гарантирам какво ще направя, като изляза от нерви, та камо ли да гарантирам за някой... В момента, освен да се работи за престъпление по служба, извършено от митничарите, трябва да се работи пож въпроса кой е организирал този канал, това намеквам. Аз не съм оперативна служба.

- Значи си запазвате поста, ще изпълните заръката за приходи?

- Постът няма никакво значение - въпросът е, че човек трябва да работи за кауза. Ако я има тази кауза - работиш, ако я няма - и без да такова, аз сам ще си тръгна. И предния път правих опит, почти го бях свършил, но проблемът в страната е, че няма последователност - няма значение кой е директор на агенцията. Въпросът е да има някаква последователност в действията. Вижте каква е разликата между 2014 и 2013 - нямаше такива причини, за да бъдат миналата година милиард и половина надолу приходите.

- Докладвахте ли на Бойко Борисов, че сте преизпълнили плана? Защото и той очаква приходи?

- Премиерът иска пари, като всеки премиер. И каза, че ще ги похарчи веднага.

- Ама вече сте му казали?

- Ние всяка седмица се събираме при премиера в сряда.

- Значи последните данни той ги има, че ще преизпълните плана предварително?

- Аз вече го изпълних плана, ако става въпрос!

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари