Таксиметровите шофьори настояват за паник бутони и видеорегистратори

1
Ежедневно сме подложени на една агресия. В Русе преди 3-4 години убиха колега с множество прободни рани
Ежедневно сме подложени на една агресия. В Русе преди 3-4 години убиха колега с множество прободни рани Снимка: БНР

Ежедневно сме подложени на една агресия. В Русе преди 3-4 години убиха колега с множество прободни рани

Таксиметровите шофьори настояват за законодателни промени, които да им гарантират безопасни условия на труд. Повод за исканията им е инцидентът, при който след сбиване в еднопосочна улица в София почина таксиметров шофьор. Това е Христо Йорданов, а негови близки и роднини протестираха вчера с искания за справедливост. Предстои среща на служебния министър на транспорта Христо Алексиев с представители на таксиметровия бранш.

Представителят на Националния таксиметров синдикат Кирил Кирилов заяви пред БНР, че не е съгласен с твърдението на вътрешния министър, че това е криминален инцидент и е можело да се случи и между други участници в пътното движение, без единият да е таксиметров шофьор.

„Това, което зная е, че става въпрос за навлизане и нарушение от страна на нашия колега. Той е навлязъл в еднопосочна улица и е станала свада. Водачът на автомобила, движещ се срещу него, е бил изключително агресивен и заедно с още 2-3 човека са го пребили от бой. Потърпевшият е успял единствено да се обади на брат си, който живее в близост до мястото на инцидента в квартал „Разсадника“. Колегата припада на земята и умира“

Той нарече „абсурдно“ твърдението на вътрешния министър, че и двамата участници в инцидента имат криминални регистрации.

„Ако човек е осъждан за престъпления от общ характер, няма как да кара таксиметров автомобил. Няма как професията да упражнява някой, който е криминално проявен. Ако е осъждан в миналото и реабилитиран след изтекло наказание, тогава след полагане на изпити може да упражнява професията“.

Има много случаи на агресия срещу таксиметрови шофьори, напомни Кирил Кирилов.

„Ежедневно сме подложени на една агресия. Нашата професия е много отговорна. Най-пресният предишен случай е от Ямбол, където наш колега е застрелян в гърба, когато отива да отвори багажника на клиенти. В Русе преди 3-4 години убиха колега с множество прободни рани“.

Представителят на Националния таксиметров синдикат не откри връзка между етническата принадлежност на убития и вчерашното посещение на главния прокурор във Факултета.

„Няма значение какъв е етноса на убития. В 10 часа нашият синдикат има среща с главният прокурор. Очакваме бърз, честен и справедлив процес. Искаме и промяна в закона, според която нападението над таксиметров шофьор да се приравни с това над длъжностно лице. Нашата професия също е от обществено значение“.

Таксиметровите шофьори настояват за промяна в Наредба 34.

„Трябва да има задължителни изисквания по отношение на паник бутоните, които да са свързани с телефон 112, както и да имаме общ ефир. Необходими са ни и видео регистратори“.

Ако не се стигне до консенсус с властите, таксиметровите шофьори ще продължат своите протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    аз
    Бакшишите кога ще осъзнаят, че продават услуга и е редно малко да се вкарат в ред. Раздрънкани коли, некъпани шофьори, смрад на цигари са често гледка сред тях. Хайде първо си подобрете услугата а после изисквайте....
  • 11
    1
    русенец
    И като натиснете паник бутона какво? Ще звънне примерно в дежурната стая на МВР. И? Ако имахме Полиция, то нямаше да се стига до такива изстъпления. Бакшиша бил с незнам колко си регистрации в полицията, вероятно и тези, които са го убили са същите. Полицията регистрира. Само това. Националната статистика - също. А полицейската работа остава да се върши от самите граждани, вика му се самоуправство.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари