Такса смет в Русе ще се определя на принципа "плащаш, колкото цапаш"

3
От следващата година се очаква такса "битови отпадъци" в Русе да се образува по нова методика
От следващата година се очаква такса "битови отпадъци" в Русе да се образува по нова методика

От следващата година се очаква такса "битови отпадъци" в Русе да се образува по нова методика

Въпреки че към момента методиката за определяне на такса "битови отпадъци" не е разработена на национално ниво, в Русе предстои да бъде сформирана комисия, която да подготви и анализира възможните основи, приложими за общината, предава КИС 13.

Основният момент в предстоящите промени в начина на определяне на размера на такса "битови отпадъци" е внедряването на интегрирана система с измерване на количество генериран отпадък на всеки отделен имот.

Първо, това ще бъде въведено експериментално в малките населени места в община Русе, за да се види как ще работи системата.

Предвидено е сметосъбиращата фирма да разполага със софтуерна система за записване на данни от пътния маршрут, информация за идентификация на съдовете и теглото на отпадъка в тях, като бъде предоставен директен достъп на Община Русе до данните от нея. Сметосъбиращите автомобили ще са с монтирана и работеща автоматична система за претегляне теглото на отпадъка в съдовете, които от своя страна е необходимо да са снабдени с чип, позволяващ записването на данните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    ...
    Нямам нищо против. Но това може да стане само с индивидуални кофи (контейнери) на домакинство. Ако си мислят това да го въвеждат за общите контейнери по улицата — не, благодаря. Нямам никакво намерение да се определя моята такса смет въз основа на количествата, които изхвърлят съседите ми, например някой правил ремонт и си изхвърли тон и половина строителни отпадъци в битовия контейнер. Но пък някой да е виждал индивидуални контейнери някъде? На управленско ниво липсва желание да се се решават дори елементарни проблеми (оставят контейнерите на тротоарите или по платното, вместо в джобовете, щото отгоре имало жици), та да очакваме някой изначално да промени начина на сметосъбиране, граничи с научна фантастика.
  • 5
    15
    Чорбара
    А,сиган ?
  • 0
    14
    русенец
    От следващата година няма да има НОВА методика просто защото преди това ще има избори за органи на МЕСТНАТА власт. Едва ли ще ги спечелят тези НОВАТОРИ пълни с идеи.
  • -2
    13
    Йоско
    Малоумници, първо изгледайте видеото и после коментирайте! Човека обяснява , че е по европейска директива и няма мърдане, също така как ще става самото отчитане...
  • 8
    12
    Милко Пенчев
    Всичко това е замислено за да измъкнат още пари от данъкоплатеца.Въведат ли го обаче,ефекта ще е поразителен.Българина ще се върне към стария метод на изхвърляне на боклука-Нощем директно през балкона и ще му чипирате дедовия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари