Такса "пестициди" блокира вноса на плодове и зеленчуци от Гърция

1
Министерството на земеделието запали нов скандал
Министерството на земеделието запали нов скандал Снимка: БГНЕС

Задължителното тестване на всяка партида зарзават може да доведе до дефицити и до вдигане на цени

Министерството на земеделието запали нов скандал. От 8 юни вносителите на плодове и зеленчуци от страни от ЕС задължително трябва да тестват своята стока за пестициди още на влизане на камионите в България и така ще е до 31 октомври. За всяка отделна проба те трябва да плащат по 420 лв., а още по-голям проблем е, че резултатът от изследването може да се забави цяла седмица, което е фатално за по-нежните плодове и зеленчуци, пише вестник СЕГА.

Подчинената на министър Десислава Танева Българска агенция за безопасност контролира зорко вноса на границата.  Според заповедта на БАБХ, от началото на седмицата всяка пратка с краставици, домати, чушки, праскови, ягоди, дини и т.н., произведени в страни членки на ЕС, подлежи на проби за съдържание на остатъци от пестициди.  Това засяга най-вече товарите от Гърция - не е тайна, че много плодове и зеленчуци идват именно от южната ни съседка. 

Търговците от една от най-големите борси у нас - в Кърналово, Петричко, са готови на бунт, защото новите разпоредби буквално им съсипват бизнеса. Те се оплакаха, че вкарват стока от Гърция с издадени сертификати, че е чиста от пестициди, които важат в целия ЕС, но служителите на БАБХ не ги признават и ги принуждават да правят тестове в български лаборатории. Докато излезе резултатът, камионите чакат запечатани. Пробата пътува до София или до Пловдив, срокът за изследване по документи е 5 дни, но през уикенда  лабораториите не работят и така може да отече цяла седмица. Има и експресна услуга - резултатът излиза за 24 часа, обясни чиновничка от БАБХ. Но бързите проби са още по-скъпи - над 600 лева. На всичко отгоре акредитираните лаборатории, чиито сертификати агенцията признава, са само две - в София и в Пловдив, което създава допълнителен риск от забавяне. И двете се явяват части от структурата на БАБХ.

"Таксата е 420 лв, за всяка партида и за всеки артикул. Този ако продавам 5 артикула трябва да дадем предварително 2100 лв.  за да може да ни дадат проба. Протоколът от тази проба излиза може би от 5 до 7 работни дни, защото събота и неделя не искат да работят и ни казват, че ние трябва да се съобразяваме с тях“, разказа пред бТВ гневен търговец от борсата в Кърналово. 

От Агенцията по безопасност на храните обясниха, че само искат да гарантират качество на вносната продукция.
„Това се прави с цел на трапезата на българския производител да присъстват безопасни продукти. В момента се изследват сезонните плодове и зеленчуци за наличие на пестициди и така ще бъде до края на месец октомври", обясни Калина Милушева от поделението на БАБХ в Благоевград:.

Понеже от БАБХ си дават сметка, че бързоразвалящи се стоки - ягоди и малини например, не могат да чакат, такива товари се пропускат, без да чакат резултата от изследването. Това обаче означава, че стока с наднормено замърсяване може да бъде продадена и изядена, докато излезе пробата.   

Много вносители вече са решили да спрат работа,  докато се изяснят нещата. Някои вече обмислят да се откажат изобщо да се откажат да внасят стока, а това, според търговци, ще доведе до “изкуствен недостиг и завишение на цени”. 

ПОДКРЕПА

И докато търговците се чудят как да избегнат погиване на стоката и фалити,  производителите от сектор "Плодове и зеленчуци“ са много доволни от затрудненията на конкуренцията. Те дори изпратиха благодарствена декларация до министър Танева, като изразяват подкрепа за масираното изследване на а импорта за пестициди и настояват мярката да остане за постоянно.  

"Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще гарантират, че българският потребител консумира здравословна храна. Много често внесените нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови болести и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и борбата с тях е изключително трудна. Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в търговската мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на внесените нискокачествени стоки със съответно по-ниска цена. Търговците вносители масово продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и печалба", се казва в благодарствената декларация на браншовите организации. 

От посланието всъщност прозират две неща. С  него производителите на плодове и зеленчуци на практика дава лоша оценка на работата на БАБХ и агроминистерството - излиза, че досега  те не са упражнявали никакъв контрол и в България масово се продават лоши храни. Подразбира се още, че родните фермери никак не са доволни от вноса на по-евтини плодове и зеленчуци и се надяват мерките на БАБХ да понатиснат тази конкуренция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари