Така е изглеждала ЖП гарата в Русе преди десетилетия

32
И днес гарата би могла да изглежда толкова хубава и спретната, стига да има адекватна поддръжка и гражданите да проявяват отговорност към опазването й
И днес гарата би могла да изглежда толкова хубава и спретната, стига да има адекватна поддръжка и гражданите да проявяват отговорност към опазването й Снимка: Фейсбук

Снимка на Централна ЖП гара в Русе разбуни духовете във фейсбук общността

Не е ясно кога точно е направен фотосът, но е очевидно, че по онова време гарата е била чисто, красиво и подредено кътче от Русе. Точно около подобна теза се обединяват и коментиращите в социалните мрежи.  А именно, че и днес гарата би могла да изглежда толкова хубава и спретната, стига да има адекватна поддръжка и гражданите да проявяват отговорност към опазването й. 

Кадърът е направен през лятото, тъй като се виждат палми на снимката, а те не биха оцелели през суровия зимен сезон в града. 

Русенската централна жп гара е най-голямата и най-красивата на Балканския полуостров, разказват съвременници на грандиозното й строителство, пише Русчук.БГ-Старият Русе.

 Строежът й започнал през 1953 г. по проекта на русенския архитект Пинпирев, проектирал след нея и Софийската централна гара. Русенската жп гара била построена от над 1500 ентусиасти върху площ от 12 дка по подобие на гарата в Скопие. В строителството на русенската гара участвали инженери, архитекти и строители от София, от "братските социалистически страни", та дори от Италия. Тя е единствената в България триетажна жп гара, построена на две нива - пероните са на 4 м височина от входа, разположен на нивото на булеварда пред нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    10
    Bonkerz
    На Ганьо все някой друг му е виновен и тоя пуст световен заговор против България. А народа и манталитета на населението са безупречни, въпреки раболепието към двете най-корумпирани империи от които сме се учили - Османската и Руската. Евро*ейския съюз не спира да ни замеря с пачки, а ние ги усвояваме и ги плюем колко са тъпи...
  • 4
    9
    Русенец
    В норламните страни жп транспортът играе основна роля в екологичното развитие и евтиният превоз. В страни, като нашата, жп транспортът е смазан и съсипан, за да се отвори пазарна ниша за скъпи горива и да се продават колите за скрап, от западна Европа. Иначе, германецът трябва да плаща за да му рециклират Голфа. Къде, къде по-добре е, ако го продаде на Ганьо, за някое евро.
  • 0
    8
    Русенец
    До адаша от ком.5: Беше, ама привлече погледите на лакомите лентяи, които учеха на запад в престижни университети, а ги мързеше да работят, стопанисват и развиват. Сдушиха се с мафиотите от УСА и развиха план за заробването и ограбването на малката ни, красива страна. Бедното ни, лековерно население беше хързулнато по плоскостта на измислените трели за демокрация, от която спечелиха само вълците, а честните хора останаха да бъхтят и да плащат данъци и бензин по 3 лв.
  • 10
    7
    ...
    Гарата и сега си изглежда така - спряла е във времето. Но с такава неграмотна, дългогодишна държавна политика в частта за ЖП транспорта нищо чудно. Гарата така и ще си остане - а би трябвало да се развива.
  • 4
    6
    Фен на Пенчу
    Нашата гордост, нашият министър ще направя най голямото летище в русенката област до Щръклево .Само да довърши тунелите и мостовете .Хвала на такива предприемачи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари