СЗО ще обяви аспартама за възможен канцероген

3
Изкуственият подсладител е сред най-използваните в света
Изкуственият подсладител е сред най-използваните в света

Изкуственият подсладител е сред най-използваните в света

Един от най-използваните изкуствени подсладители в света - аспартам, ще бъде повишен в групата на веществата с възможен канцерогенен ефект. Това решение се очаква от Световната здравна организация, след като Международната агенция за изследване на рака завърши своя преглед на тази популярна съставка. Докладът се очаква следващия месец, но заключенията в него изтекоха неофициално в световните медии, предава СЕГА.

Аспартам се ползва в много десерти, дъвки, диетични газирани напитки (диетичната "Кока-кола" например). От години се знае, че употребата му не е съвсем безобидна. Новата му класификация ще означава, че има изследвания, които откриват връзка между веществото и рака, но сведенията са ограничени. "Възможен канцероген" е група 2B в класификацията на канцерогенните вещества и над нея има само още две - вероятен канцероген и канцерогени.

Любопитно е да се отбележи, че Международната агенция за изследване на рака оценява доколко едно вещество е потенциално опасно за човека, без да взема предвид колко от него се консумира. Какво означава безопасна консумация при хранителните добавки се преценява от друга експертна комисия на СЗО, която също анализира аспартама и ще излезе със заключение заедно с агенцията - на 14 юни.

Днешното решение се смята за голяма новина, тъй като обикновено включването на едно вещество в една от трите групи канцерогени води до промяна в употребата му, дела, натиск над производителите да търсят заместител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -44
    2
    СЗО са престъпници!
    Тази статия е публикувана първоначално през юли 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) създаде програма още през 1972 г., за да се „отърве от голям брой хора“ чрез ваксинация. Чрез тяхната работна група за контрол на плодовитостта те изследваха както мъжките, така и женските ваксини срещу безплодие. В крайна сметка те усъвършенстваха ваксини срещу женски стерилитет, съдържащи както адюванти (дразнители на имунната система), така и женски хормон, необходим за доносването на човешката бременност (човешки хорион гонадатропин, HCG). Инжектирани в тялото, жените произвеждат антитела срещу HCG, така че те унищожават тези основни хормони по време на всяка следваща бременност. Според Върховния съд на Филипините тези ваксини са били използвани от СЗО за "неволна" стерилизация на повече от 3 милиона жени там. Никой не знае истинската цифра. Подобни програми през 1985 г. под прикритието на ваксинация срещу едра шарка за изкореняване на болестта са предназначени, според документите на СЗО , за „ елиминиране на 150 милиона излишни африканци от Сахара “. Бременни жени, които получават тази ваксина, незабавно абортират бебето, което носят, и след това са стерилни до края на живота си, както са открили бившите бременни жени от племената на хълма в Тайланд.
  • 7
    1
    ИнФоРмИрАн
    Това се знае отдавна.Ами нашоте власти защо го разрешават още и калво чакат? Ако им кажат продължавате с отровата,продължават.Ако им кажат стоп и спират.Ами за какво са ни тогава тези институции,БАХБ и комисари,агенции,лаборатории,депутати.По команда ли ни тровят до последна заповед?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари