СЗО: Пръскането с дезинфектант по улиците е опасно и неефективно

0
Всъщност дезинфектантът се деактивира от мръсотия и отломки
Всъщност дезинфектантът се деактивира от мръсотия и отломки Снимка: БНТ

Пръскането с дезинфектанти по улиците не унищжава коронавируса и създава риск за здравето на хората, предупреди Световната здравна организация, цитирана от информационните агенции.

Заключението на експертите е включено в доклад относно почистването и дезинфекцията на повърхностите като част от мерките срещу разпространението на COVID-19, пише Сега. "Пръскането или опушването на открити пространства като улици или пазар, не се препоръчва за унищожаване коронавируса или на други патогени, тъй като дезинфектантът се деактивира от мръсотия и отломки“, се казва в доклада.

Според СЗО улиците и тротоарите не се приемат за "резервоари на инфекция" от COVID-19. Експертите изрично продчертават, че пръскането с дезинфектанти, дори навън, може да бъде "опасно за човешкото здраве“, а пръскането на хора с дезинфектанти "не се препоръчва при никакви обстоятелства".

Разпръскването на хлор или други токсични химикали върху хората може да причини дразнене на очите и кожата, бронхоспазъм и стомашно-чревни ефекти, се казва още в препоръките на СЗО.

Организацията предупреждава и срещу системното пръскане и изпаряване на дезинфектанти върху повърхности в закрити помещения, позовавайки се на проучване, което показа, че то е неефективно извън зоните за директно приложение. „Ако трябва да се прилагат дезинфектанти, това трябва да се направи с кърпа, напоена с дезинфектант“, се казва в съобщението.

- Задължителна ваксинация срещу коронавируса не е необходима, обяви шефът на германския институт „Роберт Кох“ Лотар Вилер, цитиран от местните медии.  "Нямаме причина да мислим за задължителната ваксинация", заяви той в северния германски град Шверин.  В института „Роберт Кох“ е сформирана работна, която се фокусира върху въпроса с ваксината. След като има такъв препарат бъде открит, то експертите ще решат кои групи от населението могат да бъдат ваксинирани и как.

- Заведения в Германия начисляват такса „коронавирус“, за да компенсират част от загубите от кризата с COVID-19, предаде Дойче веле. В много ресторанти в провинция Северен Рейн-Вестфалия посетителите трябва да платят новата такса или пък по-високи цени за ястията. Собствениците са категорични, че целта им не е допълнителна печалба, а просто искат да оцелеят, тъй като спадът на оборота им е между 50 и 80%.

Фризьорските салони в Германия също са вдигнали цените заради скок на разходите. Смяната на маските след всеки клиент е само един от допълнително възникналите разходи, обяснява Марк Рингел, говорител на сдружението на фризьорите и козметиците в Северен Рейн-Вестфалия. Цените са с около 5 евро нагоре, но клиентите не са намалели.

- Големи протестите се състояха в много градове в Европа срещу ограниченията срещу разпространението на коронавируса, предадоха информационните агенции. Над 5000 души протестираха в германския град Щутгарт, като полицията стриктно наблюдаваше за спазване на социална дистанция.

В Мюнхен се събраха около 1000 души, а в Берлин толкова полицаи се бяха подготвили за голяма демонстрация, но се появиха няколко стотин души, които слушаваха музика. В Лондон бяха арестувани 19 души на митинг с искане за отпадане на рестрикциите. Те са задържани заради неспазване на изискването за социална дистанция. В Полша също имаше задържани, а полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протест в старата част на столицата Варшава.

- Общият брой на заразените с коронавируса в глобален мащаб е 4 634 132 души, а смъртните случаи са 311 781, сочат последните данни на университета "Джонс Хопкинс". Най-засегнатата от заразата държава са САЩ, където болните надхвърлят 1,4 млн. души, следва Русия с повече от 272 хил. инфектирани с COVID-19 и Великобритания - над 241 хил. САЩ дават и най-много жертви - повече от 80 хил. души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари