Над 5,5 милиарда дози ваксини са поставени по света

0
Глобалната цел на СЗО е във всяка страна 70% от населението да бъде ваксинирано страна до края на годината
Глобалната цел на СЗО е във всяка страна 70% от населението да бъде ваксинирано страна до края на годината

Около 5,5 милиарда дози ваксини срещу коронавирус са инжектирани по целия свят досега

Това заяви на брифинг в сряда генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус, предава ТАСС.

„Общо 5,5 милиарда дози ваксини са приложени по целия свят, но 80% от тях са в страни с висок и среден доход“, каза той.

Ръководителят на организацията припомни, че глобалната цел на СЗО е във всяка страна 10% от населението да бъде ваксинирано до края на септември, 40% от населението до края на годината и 70% от населението до средата на следващата година. И докато повечето държави с високи доходи вече са достигнали целта от 40%, нито една държава с ниски доходи дори не е достигнала целта от 10%.

„И това не е по тяхна вина“, подчерта генералният директор на СЗО.

„Много се говори за ваксинационно равенство, но за съжаление има много малко действия. Страните с високи доходи обещаха да дарят 1 милиард дози ваксини, но до момента са дарени по-малко от 15% от тази сума. Производителите също се ангажират да дадат приоритет на Covax и страните с ниски доходи. Стига толкова обещания. Не искаме обещания, просто искаме ваксини“.

Covax е международен механизъм, лансиран от Световната здравна организация в партньорство с GAVI и Коалицията за иновации за готовност за епидемии (CEPI), която подпомага изграждането на капацитети и снабдяването. Съгласно условията на програмата, страните с високи доходи плащат за закупуване на ваксини за по-малко богатите страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Женското "НЕ СЕ СЪРДЯ" е като зъболекарското "НЯМА ДА БОЛИ!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук