СЗО: Под 10% от населението на планетата има антитела срещу COVID-19

0
Според учени ваксинацията е единственият начин за постигане на стаден имунитет
Според учени ваксинацията е единственият начин за постигане на стаден имунитет

Според учени ваксинацията е единственият начин за постигане на стаден имунитет

"По-малко от 10% от световното население има антитела срещу COVID-19, а ваксинацията е единственият начин за постигане на стаден имунитет", каза Сумия Сваминатан, главен учен в СЗО, цитирана от ТАСС.

„На някои места, особено в градските райони с висока гъстота на населението, има райони, в които 50-60% от жителите са били заразени с COVID-19 и имат антитела. Това обаче не означава, че целият град, провинция или държава са постигнали стаден имунитет, допълни тя.

Според главния учен одобрените ваксини предлагат добра защита срещу коронавируса и именно заради това СЗО се фокусира върху международния механизъм за споделяне на ваксини КОВАКС, така че "всички държави да се снабдят с необходимите дози ваксини".

"Докато това се случи е необходимо да се вземат всички възможни предпазни мерки, за да се намали разпространението на пандемията", добави Сваминатан.

СЗО отдава голямо значение на механизма КОВАКС, който включва 190 държави и икономики. Според условията на програмата страните с високи доходи плащат за ваксини за развиващите се страни, а до края на 2021 г. 2 милиарда дози препарати за имунизация срещу COVID-19 трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят.

Миналата седмица бяха направени първите доставки по програмата в Гана и Кот д'Ивоар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук