СЗО одобри китайската ваксина Sinopharm за спешна употреба

0
Руската ваксина Sputnik V е следващата най-напред в процеса
Руската ваксина Sputnik V е следващата най-напред в процеса

Световната здравна организация (СЗО) одобри COVID-19 ваксината Sinopharm за спешна употреба

Това е първия китайски препарат, получил зелена светлина от СЗО, предаде "Франс прес", цитирана от News.bg

Здравната агенция на ООН регистрира двудозовата ваксина, която вече се използва в десетки страни по света.

СЗО вече даде зелена светлина за използване за спешна употреба на ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca, произведени в отделни обекти в Индия и в Южна Корея.

"Днес следобед СЗО даде списък за спешна употреба на ваксината Covid-19 на Sinopharm Beijing, което я прави шестата ваксина, получила валидация на СЗО за безопасност, ефикасност и качество", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус на пресконференция.

"Стратегическата консултативна група от експерти по имунизация или SAGE също прегледа наличните данни и препоръчва ваксината за възрастни на 18 и повече години, с схема на дозиране от две дози."

Списъкът за спешна употреба от СЗО проправя пътя за страните по света бързо да одобрят и внасят ваксина за разпространение, особено тези държави без собствен регулатор по международен стандарт.

Той също така отваря вратата за убожданията да влязат в глобалната схема за споделяне на ваксини на Covax, която има за цел да осигури равен достъп до дози по целия свят и особено в по-бедните страни.

Ваксината Sinopharm вече се използва в 42 територии по света, на четвърто място след AstraZeneca (166), Pfizer-BioNTech (94) и Moderna (46), сочат данни на AFP.

Освен в Китай, той се използва, наред с други, в Алжир, Камерун, Египет, Унгария, Ирак, Иран, Пакистан, Перу, Обединените арабски емирства, Сърбия и Сейшелските острови.

Съчетание от други ваксини са на път към списъка на СЗО за спешна употреба, включително втори продукт на Sinopharm, който се произвежда в Ухан - градът, в който коронавирусът е открит за първи път.

Очаква се решение до дни за Sinovac, втората ваксина китайско производство, която вече се използва в 22 страни.

Руската ваксина Sputnik V е следващата най-напред в процеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари