СЗО: Краят на пандемията от Ковид-19 наближава

0
Това е първият оптимистичен коментар на Тедрос Аданом Гебрейесус от началото на световната пандемия през 2019 година
Това е първият оптимистичен коментар на Тедрос Аданом Гебрейесус от началото на световната пандемия през 2019 година

Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от КОВИД-19

Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу новия коронавирус, който до момента е причинил смъртта на над шест милиона души, предаде Ройтерс и БТА.

"Все още не сме стигнали дотам. Краят (на пандемията) обаче наближава", заяви шефът на СЗО пред репортери на виртуална пресконференция.

Коментарът му беше най-оптимистичният от страна на здравната агенция на ООН, откакто тя обяви през март 2020 г. ситуацията с новия коронавирус като пандемия, отбелязва Ройтерс.

Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г., погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се, което доведе до мощни трусове в световната икономика и претоварване на системите за здравеопазване.

Разгръщането на кампании за ваксиниране и терапии помогна да се спре тежестта на заболяването. Смъртните случаи от КОВИД-19 през миналата седмица са били на най-ниското равнище от март 2020 г., по данни на СЗО.

Въпреки това държавите трябва да разгледат внимателно своите политики и да ги укрепят за противодействие на КОВИД-19 и бъдещи вируси, заяви Гебрейесус. Той също така призова държавите да ваксинират 100 процента от хората от високорисковите групи от населението и да продължат да правят тестове.

Шефът на СЗО предупреди за възможността от бъдещи вълни на вируса и каза, че страните трябва да поддържат адекватни запаси от медицинско оборудване и да осигурят достатъчно здравни работници.

Случаите на маймунска шарка също бележат тенденция на спад, но Тедрос призова страните да продължат борбата срещу това заболяване.

Представители на СЗО заявиха миналия месец, че е възможно да се премахне огнището на маймунска едра шарка в Европа, като се засилят ваксинирането и тестването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари