СЗО към младите хора: Не сте неуязвими пред вируса

1
Той може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие
Той може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие

Коронавирусът може да влошава здравето и да убива и млади хора и те трябва да избягват да се събират и да го предават на по-възрастни и по-уязвими хора, заяви Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

Броят на заразените с коронавирус по света е над 210 000, а смъртните случаи са 9000, като всеки ден носи нова и трагична статистика, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, предава БТА.

"Макар по-възрастните хора да са най-засегнати, вирусът не подминава и по-младите. Данните от много страни сочат, че голям процент от пациентите, които имат нужда от хоспитализация, са хора под 50-годишна възраст. Днес имам послание към младите хора: Вие не сте неуязвими пред вируса - той може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие. Дори и да не се разболеете, изборът къде да отидете може да се окаже въпрос на живот и смърт за някой друг", изтъкна Тедрос.

За първи път днес в китайския град Ухан, където започна епидемията, не бе регистриран нито един нов случай на заразяване - това дава "надежда за останалия свят, че дори и най-тежката ситуация може да бъде преодоляна", каза Тедрос.

На фона на световния недостиг на защитни облекла за здравните работници и тестове за коронавирус китайски производители се споразумяха да доставят такива на СЗО. Постигнато е споразумение материалите да бъдат доставени в склада на СЗО в Дубай, откъдето ще бъдат насочвани там, откъдето има най-голяма нужда от тях.

Ще има нужда от "въздушни мостове" за извършване на доставките до страни, в които здравните работници имат нужда от тях, тъй като много редовни полети бяха отменени, заяви Майк Райън, специалист на СЗО по извънредните ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари