СЗО и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса

0
СЗО реши да класифицира новия вариант ВА.2.86 в категорията "под наблюдение"
СЗО реши да класифицира новия вариант ВА.2.86 в категорията "под наблюдение"

СЗО реши да класифицира новия вариант ВА.2.86 в категорията "под наблюдение"

Световната здравна организация (СЗО) и САЩ наблюдават нов вариант на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи АФП. Потенциалното значение на многобройните мутации засега е неизвестно.

СЗО реши да класифицира новия вариант ВА.2.86 в категорията "под наблюдение". Причината за това е големият брой мутации на спайк гена, пише в епидемиологичния бюлетин на СЗО, който беше разпространен в четвъртък срещу петък.

Спайк протеинът придава шиповидния вид на вируса и позволява на SARS-CoV-2 да навлезе в клетките.

Засега този нов вариант установен в Израел, Дания и САЩ.

В САЩ центровете за контрол и превенция на болестите обявиха в социалната мрежа Х, че наблюдават варианта.

Според СЗО са обявени четири секвенции на този вариант без епидемиологична връзка помежду им.

Потенциалният ефект на мутациите ВА.2.86 засега е неизвестен, уточнява СЗО. Подчертава се колко е важно наблюдението да продължи и да се сигнализират компетентните органи, за да има ясна визия за пандемията от КОВИД-19.

Към момента три варианта представляват интерес за СЗО - ХВВ.1.5, ХВВ.1.16 и EG.5. Седем варианта са под наблюдение - ВА.2.75, ВА.2.86, СН.1.1, ХВВ, ХВВ.1.9.1, ХВВ.1.9.2 и ХВВ.2.3.

Въпреки че от началото на май СЗО не разглежда пандемията като извънредна ситуация, "вирусът продължава да се разпространява във всички държави, продължава да убива и продължава да се променя", каза генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според епидемиологичния бюлетин на СЗО от 17 юли до 13 август тази година са регистрирани повече от 1,4 млн. нови случая на КОВИД-19 и повече от 2300 починали. Данните показват 63-процентно увеличение на боря на инфектираните и 56-процентно намаление на броя на смъртните случаи в сравнение с предходния 28-дневен период.

Реалният брой на инфекциите и броят на починалите вероятно е много по-голям.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Ще наблюдават,
    Ами нали точно те, СЗО, САЩ и €врейските милиардери, го измислиха и натрапиха тоя „коронавирус“! Важното е да се правят пари!
  • 4
    4
    $АЩ
    След войната в Украйна ще се пръкне новият вирос COVID-25, честито!
  • 5
    3
    до 2
    понеже медиите са създадени 99% за да индоктринират, манипулират, промиват мозъци, всяват страх и 1% за да информират. 99% от нещата, които се говорят са лъжи замаскирани в половин истини и това ги прави достатъчно достоверни че идиотите да им вярват без да ги поставят под въпрос... за да видиш има ли наистина вирус, той животозастрашаващ ли е, изобщо дали е опасен ти трябва медицинско образование и да те пуснат да влезеш в която си поискаш лаборатория, болница, да имаш достъп до архиви и всякъква информация, а това никой няма да ти го позволи, затова ще ти говорят колко е страшно и опасно и как трябва всички да ходят из града с пръст намазан с вазелин в гъза, за да предотвратяват разпространението на заразата.... за да разбереш какво става в украйна, трябва ти историческо и военно образование, да имаш достъп и до бойното поле и до двете страни и всичката им информация и ще разбереш че 99% от глупостите, които говорят в новините не са истина, само че това никой няма да ти разреши да го направиш
  • 11
    2
    ВГЗ
    Абе защо СЗО, САЩ и всеки който говори още за Ковид не си ебете майката. Всеки ден хората четящи "новини", нарочно в кавички, защото си е чиста криминална хроника трябва да бъдат "облъчвани" с три неща - Ковид, войната в Украйна... и за катастрофи??? Нещо хубаво няма ли да се напише един ден поне?
  • 9
    1
    88
    ПАК ЗАПОЧВАТЕ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари