СЗО, Грета Тунберг, Доналд Тръмп и Алексей Навални са номинирани за Нобелова награда

0
Днес е последният ден за номинации за тази награда
Днес е последният ден за номинации за тази награда

Днес е последният ден за номинации за тази награда

Руският дисидент Алексей Навални, Световната здравна организация и екоактивистката Грета Тунберг са сред номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Ройтерс, информира Mediapool.

Днес е последният ден за номинации за тази награда. Кандидати могат да се предлагат от хиляди души, от членове на парламенти по цял свят, както и от предишни лауреати. Тези номинации обаче не ангажират решението на Нобеловия комитет в Осло.

Навални, СЗО и Тунберг са номинирани от норвежки депутати, които досега са номинирали победителя всяка година от 2014 г. насам с изключение на 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Норвежкият Нобелов комитет, който присъжда Нобеловата награда за мир, не коментира номинациите. Той държи в тайна имената на номиниращите и на неуспелите кандидати, но самите номиниращи могат да обявят публично кого са номинирали.

Сред другите номинирани са беларуските активистки Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало, Унгарският Хелзинкски комитет и съставената от полски съдии правозащитна организация "Юстиция".

Свободата на информацията е друга застъпена тема с кандидати като Комитета за защита на журналистите с централа в САЩ, бившия журналист на "Шарли ебдо" Зинеб ер Разуи, новинарския сайт "Хонконг фрий прес", Международната мрежа за проверка на факти, базирана в САЩ и "Репортери без граници" в Париж.

Други номинирани са бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, НАТО, Върховният комисариат на ООН за бежанците, активистката за независимост на Западна Сахара Аминату Хайдар, Международната космическа станция и Международното скаутско движение.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2021 г. ще бъде обявен през октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари