СЗБ и БАЗ: Правителството предвижда затваряне на бизнеси, няма да го позволим

0
Браншовите организации разпространиха позиция относно актуализирания план на правителството за справяне с Ковид-19
Браншовите организации разпространиха позиция относно актуализирания план на правителството за справяне с Ковид-19 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От браншовите организации смятат, че уверенията на премиера Кирил Петков, че няма да има ковид-рестрикции, не отговарят на истината

Ето каква позиция разпространиха до медиите:

"Това правителство спря подкрепата за туристическия бранш с мотива, че Covid-19 вече няма.
Сега няма моралното право да ни налага санкции

От вчера българският бизнес и в частност нашият бранш търсят отговор на въпроса: Ще има ли ограничения в капацитета и затваряне на обекти при нова вълна от Covid-19. И въпреки уверенията на отговорните институции, че няма да има, истината се оказва друга – ще има!

Българите могат да имат едно спокойно лято – това показват ковид данните, заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет след среща с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти, цитиран от пресцентъра на МС. Премиерът изтъкна, че няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси. Няма изискване за ковид сертификати в страната. Не се предвиждат ограничения и в движението. Продължаваме да следим ситуацията много внимателно, добави министър-председателят.“

По време на вчерашния брифинг подробности какво точно включва актуализираният План за справяне с пандемията и какви са конкретните стъпки не бяха дадени, след което документът беше приет и публикуван в страницата на Министерство на здравеопазването.

Ние се запознахме с Плана и установихме, че уверенията, които вчера даде премиерът, не отговарят на истината.

В Плана за Етап 3 четем: Ограничават се масови мероприятия, особено в затворени помещения (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др. А в Етап 4: Преустановяват се масови мероприятия (посещения на спортни, културни и други). Преустановява се дейностите на обекти с масово посещение на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и стадиони, дискотеки, ресторанти и др.

Тоест, ограничаване и затваряне на бизнеси се предвиждат, а не както ни уверява г-н Кирил Петков, че такива няма да има. Не става ясно обаче при какви точно критерии се преминава от етап в етап.

И още нещо – отново мерките могат да бъдат прилагани и на областно ниво. Което изключва каквато и да е държавна подкрепа за най-засегнатите бизнеси. Такава обаче и без това не се предвижда. Навсякъде в Европа здравните мерки вървят заедно с икономически. У нас има само рестрикции и НУЛЕВА подкрепа!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си становище, че настоящото правителство няма моралното право да налага каквито и да е ограничителни мерки, касаещи нашия бранш.

Първо служебните правителства осакатиха, а настоящото спря подкрепата за бизнеса по мярката 60/40 с мотива, че Covid-19 вече няма. По неясни за нас причини не беше изпратено и искане до Европейската комисия с искане за допълнителни средства по мярката, въпреки че такава процедура беше открита. След това в разгара на летния сезон като наказателна акция беше увеличено ДДС за слабоалкохолните напитки, въпреки че същото това правителство беше приело мярката да важи поне до края на 2022 г. И като пореден шамар бе отменена подкрепата от 35 евро за седалка за чартърните полети от чужбина.

Година и половина вариации на сегашните управляващи системно и целенасочено убиват българския туризъм, а сега отново поставиха този сектор на първа линия при уж борбата им с Covid-19.

Този път няма да стане! Не си мръднахте пръста да се подготвите за нова среща с вируса и отново се каните да затваряте, въпреки че твърдите друго.

Стига лъжи! Заявяваме категоричното си намерение да бойкотираме всички неадекватни действия на българското правителство, касаещи ограничение и затваряне на нашия сектор.

Не ни помагате, с това вече свикнахме. Няма обаче повече да ви позволяваме да ни пречите и убивате целенасочено!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    fse
    Разбира се, че агенти/шпиони, посочени в статията, са американски представители за България и ще правят всичко онова, наредено им от работодателя/родината им сащ! От ден на ден ще четете в средствата за масова дезинформация как настинката ковид-19 всеки ден се покачва с 20 %, а дневните случаи ще достигнат над еди си колко.. Еххх, толкова са се загрижили за здравето на хората, остана ли някой да повярва на това?! Слагайте маски на лицата на тези шпиони и да заминават за родината им!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари