Свлачища причиниха смъртта на най-малко 40 души в Индия

0

Десетки хора са затрупани под отломките или са в неизвестност

Проливните дъждове през уикенда в индийските части на Хималаите предизвикаха множество свлачища, които отнеха живота на най-малко 41 души, предаде Ройтерс. Десетки хора са затрупани под отломките или са в неизвестност.

През последните две години необичайно силните дъждове и топящите се ледници доведоха до внезапни смъртоносни наводнения в планинските райони на Индия и съседни Пакистан и Непал, а представители на властта все по-често обвиняват за това изменението на климата, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Телевизионни кадри от индийския щат Химачал Прадеш показваха къщи, сринати до основи от свлачищата, автобуси и автомобили, увиснали на ръба на пропасти след пропадане на пътища, и стотици хора на спасителни площадки на фона на опитите на спасителните екипи да разчистят отломките.

"Отново трагедия сполетя Химачал Прадеш с непрекъснатите валежи през последните 48 часа", заяви главният министър на щата в публикация в социалната мрежа "Екс", известна преди като "Туитър". "От различни части на щата се появиха съобщения за бури и свлачища, които доведоха до загубата на ценни животи и имущество", добави той.

Според доклад на щатския отдел за борба с бедствията, който бе разгледан от Ройтерс, от вчера най-малко 41 души са загинали при инциденти, свързани с бедствието, а 13 все още са в неизвестност.

При един от най-сериозните инциденти в столицата на щата Шимла се срути храм, като спасителните екипи извадиха най-малко девет тела от руините, заяви главният министър.

Телевизионните кадри показаха и преливащи речни корита в някой части от Химачал Прадеш и съседния щат Утаракханд, където рекордните валежи повредиха пътната инфраструктура. В някои райони на двата щата за едно денонощие до 08:30 ч. тази сутрин местно време (06:00 ч. българско време) се изсипаха между 273 и 419 мм. дъжд, съобщи метеорологичната служба.

В Химачал Прадеш бе разпоредено да се затворят училищата и други учебни заведения, а хората в бедствено положение бяха преместени в приюти, съобщиха местните власти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари