Свищовски села живеят без вода от години

2
Хората са на постоянен режим, като дори в дните с вода има проблеми
Хората са на постоянен режим, като дори в дните с вода има проблеми Снимка: БНТ

Хората са на постоянен режим, като дори в дните с вода има проблеми

Жителите в свищовското село Хаджидимитрово се оплакват, че живеят без вода от години. През лятото кметът на общината дори обяви бедствено положение заради липсата на вода. Хората са на постоянен режим, като дори в дните с вода има проблеми.

В Хаджидимитрово са свикнали да живеят на воден режим. Проблемът при тях датира от началото на 90-те години. От тогава до днес са правени частични ремонти, но кардинално решение на проблема не е търсено. Обикновено половината село има вода в понеделник, сряда и петък, а другата половина – във вторник, четвъртък и събота.

"Режимът не може да спаси положението, защото водата, която пристига във водосборния резервоар е малко. Това е единият проблем. Вторият проблем - 50% от водата се губи по трасето в Хаджидимитрово. Когато има, идва за около 1 час и ако успееш да си напълниш някакви туби, нещо да си напълниш – напълниш, но ако не те няма в селото, като се върнеш – няма вода", каза Валентин Михалев – жител на Хаджидимитрово, предаде БНТ.

"Поливаме си с канче, с шишета и така. Много често като пуснем, когато трябва да дойде водата, няколко кофи изливаме, защото е мътна", коментира Дарина Станимирова.

Най-сериозният проблем за трайното безводие в региона, всъщност е липсата на водоеми.

"Виждате през годините засушаването колко много повлия, нали, особено на недрата, от които се водоснабдяват жилите и от там не може да се достави до населеното място", каза Генчо Генчев – кмет на Свищов.

Другият сериозен проблем е амортизираната ВиК мрежа, за която държавата трябва да осигури спешно средства. За всички населени места общината има изготвени проекти, но процедурите са тромави и парите се бавят. Само за село Хаджидимитрово големите проекти са два.

"Интеграционен проект за няколко населени места по отношение на вътрешната преносна мрежа, която трябва да бъде подменена, за да може малкото количество вода, което пристига от водохранилищата, да премине без аварии. Най-важното е да докараме водата от водохранилищата, от водосбора, да ги вкараме в населените места", каза Генчо Генчев – кмет на Свищов.

В четири от проблемните села на общината бедственото положение, обявено през лятото е отменено, но въпреки това те остават на воден режим. Надеждите и на хората, и на Общината са, че проблемите ще бъдат решени още през 2024-а.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари