Свинекомплексът в Голямо Враново ще компенсира стопаните, които си заколят прасетата

0
Прасета или пари ще получат за Коледа
Прасета или пари ще получат за Коледа Видео: Русе Медиа

Свинекомплексът в Голямо Враново има готовност да компенсира малките стопани в региона си, които заколят сами превантивно животните си заради опасността от африканска чума по свинете.

Това съобщи изп.директор Вихрен Димитров, предаде Русе Медиа. „Те не бива да не се притесняват – или ще вземат пари, или ще им дадем прасета на Коледа, когато трябват. Ние сме готови и го казваме това нещо съвсем отговорно – при положение, че те си заколят прасетата , ще ги възмездим, няма нужда да чакат от държавата помощ или от ЕС“, каза Димитров.

Той отново подчерта притеснението на големите свинеферми, че една евентуална зараза в малко стопанство в близост означава, че всички животни в радиус от 3 км трябва да бъдат евтаназирани, което ще срине бранша. Дивите прасета вече не са такъв проблем, защото има изградени огради, които не позволяват достъпа им. Така че всичко е в ръцете на малките стопани.

Засега русенските свинепроизводители не се притесняват от наложената забрана от Русия за внос на българско месо. „Русия сертифицира поотделно всеки един обект, така че тя не казва вето за цялата страна, но дори и да има разрешение, трябва да дойдат от тяхното министерство на земеделието и да сертифицират примерно тоя свинекомплекс, другия свинекомплекс“, обясни Вихрен Димитров.

Същевременно заради африканската чума в Румъния се наблюдава търсене на българско свинско месо, и то на по-високи цени, което е благоприятно за бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари