3 години без прасета в задните дворове в районите с чума

0
Плащат обезщетения на фермерите до месец след умъртвяване на животните
Плащат обезщетения на фермерите до месец след умъртвяване на животните

Ще са необходими 3 години без регистриран случай на африканска чума, за да може стопаните да започнат да отглеждат прасета, съобщи заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той уточни, че за да е напълно сигурно, че стопанствата попадат в безопасна зона, трябва да минат 3 години, в които да няма нито една положителна проба за африканска чума в областта, пише Труд.

По думите му липсата на информираност, както и непознаването на закона водят до ситуация, в която собствениците на лични стопанства са длъжни да умъртвят животните си. Според Иванов най-сигурният начин за разпространение на заразата са домашно отглежданите животни. Именно уязвимостта към зараза е причина страната да предприеме спешни мерки по евтаназия на личните стопанства.

Зам.-министърът на земеделието обясни още, че регистрираните частни стопанства ще получат обезщетения до месец след умъртвяването на животните. Мнозина стопани обаче не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегване на законовите изисквания. „Обсъжда се финансово подпомагане на тези стопани, за да се подпомогне почистването на техните дворове”, поясни той.

Като мярка срещу чумата се предвиждат и промени в Закона за лова и опазването на дивеча, които парламентът трябва да обсъди след ваканцията си. Те предвиждат министърът на земеделието със своя заповед да променя сроковете за ловуване на някои видове дивеч според конкретната обстановка. Предложението е това да става след съгласуване с министъра на околната среда и водите. Сега всяка промяна на сроковете за ловуване трябва да премине през гласуване в парламента.

По данни на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” 104 ловно-стопански района ще бъдат засегнати от забраната за лов в инфектираните от африканска чума по свинете.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари