Свилен Иванов коментира последните случаи на африканска чума

0
Хубавата новина е, че заболеваемост има само по дивите свине
Хубавата новина е, че заболеваемост има само по дивите свине

Заместник областният управител Свилен Иванов коментира последните случаи на африканска чума по свинете в България.

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов коментира актуалната обстановка относно разпространението на африканската чума по свинете в региона.

Той изрично посочи, че от страна на Областна администрация Русе са били предприети всички необходими постъпки за премахване на забраната за лов с кучета в буферната зона на територията на региона. Въпреки това забраната на централно ниво не е свалена, поради което ловците от областта не са успели да изпълнят плана. Като мотив е посочено, че в северната ни съседка също функционира такава забрана. Идеята е, че при уплаха животните биха преминали границата и по този начин степента на риск за разпространението на заболяването в страната се увеличава рязко.

Последните два констатирани случай в България са на територията на община Тервел и на границата между областите Силистра и Добрич.

„До колкото може да е успокояващо, хубавата новина е, че заболеваемост има само по дивите свине, т.е. не е допуснато разпространение на заразата в домашните стопанства. Необходимо е да се знае от всички, че хората, които ходят на лов не трябва в период от 48 часа след това да имат контакт с домашните си животни, както и с тези, намиращи се в големите стопански обекти. В противен случай при откриването на болно прасе от личното стопанство или от стопанските обекти влиза в сила европейски регламент, който въвежда две зони – 3-километрова и 10-километрова. В първата всички свине се умъртвяват, а в 10-километровата зона се вземат проби.“ допълни още Свилен Иванов.

Що се касае до трансграничния регион той поясни, че има два новооткрити случая на заразени диви свине в с. Епурещи, община Калугерене и в посока Кълъраш.

Не беше подмината и темата за изключителното разпространение на заболяването в Китай. Поради по-малкото достъпна информация е трудно да бъдат дадени конкретни цифри, но по данни на Световната организация за здраве на животните повече от 1.02 милиона свине са унищожени в периода от 01.08.2018 г. до 21.04.2019 г.

„Всичко това е още едно доказателство за опасността, която се крие от това заболяване, както и за икономическите и социални последствия, до които то може да доведе. На практика големите загуби в Китай доведоха и до поскъпване на свинското месо в Европа. Въпреки това подобна тенденция не се очаква за България, защото имаме отлично развито свиневъдство – именно затова трябва да се продължи с прилагането на стриктни мерки и по никакъв начин да не се допусне разпространението на заболяването на родна територия.“ заяви заместник областният управител Свилен Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари