Подготвят национален план срещу разпространението на африканската чума

0

Подготвя се национален план за превенция разпространението на африканската чума по свинете.

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка и предприетите към момента мерки по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

По време на заседанието беше посочено, че за пореден месец в областта не са констатирани нови случаи на заболяването по домашни животни, както и в индустриални свиневъдни обекти. Днес се очаква и официалното оповестяване на две положителни проби от диви свине, отстреляни в района на местността „Батаклията“. В близост до Понтон № 9 е открит трупа и на изхвърлено от реката диво прасе. Проби са взети и към момента се очаква резултата.

Също така беше отбелязано, че от Министерството на земеделието, храните и горите е изготвен проект на План за превенция, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете в страната през идната 2020 г. След утвърждаването на плана ще бъдат оповестени конкретни мерки и срокове за изпълнението им от отговорните институции и съответно разпределение на дейностите между отделните държавни структури за борба със заболяването. Подробно ще бъдат представени организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на изпълнителната власт при превенцията. Предвижда се и провеждането на мащабна информационна кампания.

От заседанието стана ясно още, че експерти от  Областната дирекция по безопасност на храните заедно с д-р Георги Дяков са участвали в национална конференция, на която са били обсъдени изводите и бъдещите действия за превенция на заболяването. Там те са били удостоени и с плакет на Министерството на земеделието, храните и горите за предприетите адекватни действия за овладяване на създалата се кризисна епизоотична обстановка. От своя страна д-р Дяков изказа благодарност на ръководството и екипа на Областната управа за постоянното съдействие и отличната комуникация, както и на всички институции спомогнали за решаването на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари