Световни лидери обсъдиха ситуацията около Запорожката АЕЦ

0
В конферентен разговор днес Джо Байдън, Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Олаф Шолц са подчертали колко важно е тези обекти да бъдат обезопасен
В конферентен разговор днес Джо Байдън, Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Олаф Шолц са подчертали колко важно е тези обекти да бъдат обезопасен Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерите на Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия обсъдиха проблемите пред сигурността на атомните централи в Украйна

Това става ясно от прессъобщение на Даунинг Стрийт, цитирано от агенция "Ройтерс" и БНР. 

В конферентен разговор днес Джо Байдън, Борис Джонсън, Еманюел Макрон и Олаф Шолц са подчертали колко важно е тези обекти да бъдат обезопасени и са "приветствали разговорите, направили възможна бъдеща мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката атомна електроцентрала".

Принципна договорка за такава мисия бе постигната в петък от френския президент Макрон в телефонен разговор с руския му колега Владимир Путин, чиито войски контролират централата на брега на Днепър. Преди това Москва и Киев си размениха обвинения за артилерийски обстрел по съоръженията и подготовка на провокации в района. Инспекторите от Международната агенция ще могат да посетят Запорожката АЕЦ и да анализират състоянието ѝ едва след като бъдат договорени техническите детайли около мисията.

В разговора си днес Байдън, Джонсън, Макрон и Шолц подчертаха твърдия си ангажимент в подкрепа на Украйна срещу руската агресия, но призоваха за "сдържаност" на военните около ядрената централа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари