Световната премиера в Русе

1
"Орфей" е написана специално за местната трупа
"Орфей" е написана специално за местната трупа Видео: News7

След три дни е световната премиера на канадската опера в Русе. Произведението на композитора Джон Робъртсън "Орфей" е написано специално за русенската трупа и ще бъде представено за първи път в рамките на фестивала "Сцена край реката". Либретото е по творби от Шекспир и разказва за любовта и непреходните ценности в живота.

Идеята за написването на операта е на директора на русенската трупа Найден Тодоров. Той и музикантите от оркестъра се срещат за първи път с музиката на Джон Робъртсън през миналата есен, когато Русенската филхармония прави записи на творби от канадския композитор.

Джон Робъртсън приема с удоволствие поканата. За него това е истинско предизвикателство, тъй като досега не е работил в този жанр.

Либретото на операта е по текстове на Шекспир, а със сценичната реализация се е заел режисьорът Огнян Драганов.

За певците най-сложната част от работата се оказва езикът. На повечето от тях им се налага за първи път да пеят на английски.

Според екипа е изключително важно да има повече подобни събития, защото това е пътят за развитие на музиката.

Световната премиера на "Орфей" ще бъде представена на 27 юни в салона на Русенска опера, а в главните роли са Петя Цонева, Александър Крунев, Пламен Бейков и Пламен Троански.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари