Световна компания за мебелен обков откри учебен център в ПГДВА „Йосиф Вондрак“

2

Подобни проекти представят пред учениците най-новите тенденции в мебелното производство

Учебно-демонстрационен център, в който учениците ще работят с последно поколение машини и оборудване, обзаведе водещата световна компания за мебелен обковБлум“ в русенската Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Йосиф Вондрак“.

Официалното откриване на залата, решена в оранжево и сиво, каквито са цветовете на фирмата, отвори врати днес в присъствието на представители на държавната и местната власт, както и на мениджмънта на компанията. Сред тях беше и областният управител Данаил Ковачев, който отбеляза, че придобиването на знания, адекватни на реалната работна среда, са от първостепенно значение за последващата професионална реализация на завършващите.

„Сигурен съм, че ще продължите да се придържате към утвърдените вече стандарти, но същевременно ще работите за все по-интензивното включване на иновативни модели и практики в обучението“, каза Ковачев в обръщението си към учителите и директора на учебното заведение Даниела Дойнова. Според него именно подобни инициативи са нещото, което ще помогне на професионалните гимназии да подпомогнат на бизнеса. Той отбеляза, че училището е с голям потенциал и солидни традиции, като в същото време посочи, че влиянието на професионалното образование в тази сфера е необходимо да се възстанови. Ковачев говори и за необходимостта от идентифициране на проблемите, които съществуват между професионалното образование и реалната потребност от кадри от съответната промишленост и посочи, че самият той е привърженик на дуалното обучение.

„Във Вашия случай сте успели да постигнете не само учениците да посещават редовно производствените предприятия, но и да имат една съвременна производствена площадка на място. По този начин учениците ще видят, че новите технологии не са далече от тях и че те могат да работят с тях“, допълни областният управител.

„Винаги търсете нови подходи в работата си и бъдете устремени към това да покажете на своите възпитаници все по-съвременни практически методики. Неимоверно това е гаранция за още много професионални успехи и сигурно развитие в сферата на мебелното производство и интериорния дизайн“, категоричен бе Ковачев, който сподели, че е убеден, че преподавателите ще продължат да се придържат към утвърдените вече стандарти, но същевременно ще работят за все по-интензивното включване на иновативни модели и практики в обучението. Не на последно място той благодари на фирмата за оказаното съдействие в името на местното образование.

Това е четвъртата поред инвестиция в страна в подобна инициатива от страна на „Блум“. До момента такива инвестиции има само в професионалните гимназии по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив и Хасково, както и в Лесотехническия университет в столицата. Ползата от реализирането на подобни проекти е, че те представят пред учениците най-новите тенденции в мебелното производство, които са на световно ниво.

„Фирмите в България използват все по-модерни технологии и обкови и те имат все по-голяма нужда от достатъчно добре подготвени кадри“, коментираха от австрийската фирма. От „Блум“ са осигурили пробивна машина с електронно управление, инструменти, различни видове приспособления и шаблони за монтаж на мебелен обков, както и безплатен специализиран софтуер, който да служи за проектиране на мебели. Центърът ще се използва за часовете по практика на учениците от специалностите по мебелно производство и интериорен дизайн.

Понастоящем в училището се обучават приблизително 290 ученици от 8 до 12 клас в общо 15 паралелки. На събитието присъстваха още заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, представители на Регионалното управление на образованието, както и на редица фирми от региона в сферата на мебелното производство и интериорния дизайн, както и на мениджмънта „Блум“. Сред тях бяха Чатай Чифчи, който е търговски мениджър за България, Румъния, Азербайджан и Грузия на компанията, Адриан Замфира – търговски представител за Румъния, както и Иван Иванов, който продуктов тренер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    русенка
    А дано успеете и да накарате учениците си да посещават училището, защото от години ходят на даскало само ако са на кеф.
  • 5
    1
    Хаха
    Разбрали с къде са най евтините роби. Не за друго
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари