Световен винарски конкурс в България!

0
Националната лозаро-винарска камара е домакин на събитието
Националната лозаро-винарска камара е домакин на събитието Снимка: Dreamstime

            23-ото издание на  световния винарски конкурс Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе в България от 29 април до 1 май 2016 в гр. Пловдив.

            Националната лозаро-винарска камара е домакин на събитието.

Българската фирма Probegex е основен партньор в организацията на конкурса за България.

            Основан през 1994 г., в своята над 20-годишна история Concours Mondial de Bruxelles се превърна световен винен шампионат. Над 320 дегустатори от 53 националности, които са известни търговци, еножурналисти, сомелиери и винени експерти, са част от журито на престижния конкурс, в който участват над 8000 проби вина от цял свят.

            Домакинството на такъв световен форум е не само престиж, то е и признание за България като авторитетна лозаро-винарска страна, чиито вина са достойни конкуренти на световните пазари.

            От 2006 г. Concours Mondial de Bruxelles разшири своя международен обхват и се провежда извън Белгия. Лисабон, Маастрихт, Бордо, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава и Йезоло са градовете-домакини, които са посрещали събитието на своя територия. През 2016 г. Пловдив ще запише името си между тях.

            България се конкурира за домакинството през 2016 г. с извести винарски страни. Надделя хилядолетната ни винарска история и традицията да произвеждаме изключителни вина, които печелят най-високи отличия на международни конкурси като Concours Mondial de Bruxelles.

            Пловдив беше избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България - Тракийската низина, съхранила изкуството на древните да правят божествената напитка по тези земи пред повече от 9000 години.

            По време на конкурса в програмата на журито са включени посещения на винарски изби и лозя в страната, както и на културно-исторически и археологически забележителности. До  провеждането му през 2016 г. в Пловдив ще се организират редица предшестващи събития, които ще подчертаят значимостта на България като лозаро-винарска страна на световната карта. 

            Първото такова събитие е официалното връчване на медалите от Concours Mondial de Bruxelles 2015 на българските винопроизводители лично от директора на конкурса Тома Костенобъл на 10 юни 2015 г.  Домакини са Националната лозаро-винарска камара и фирма PROBEGEX с подкрепата на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Община Пловдив.

            Тази година българските вина завоюваха в Йезоло, Италия,1 голям златен медал, 14 златни и 22 сребърни медала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари