Светослав Крумов: Лекарствата в България са с най-ниска цена в Европа

0
Проблемът е, че стават обект на паралелния износ, заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз
Проблемът е, че стават обект на паралелния износ, заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз

Проблемът е, че стават обект на паралелния износ, заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз

Лекарствата в България са с най-ниска цена в цяла Европа, но те стават обект на така наречения паралелен износ, заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов в Сандански. Някои лекарства, които тук са осигурени на много по-ниска цена за българските пациенти, но пък са атрактивни поради техния терапевтичен ефект много бързо напускат страната.

В търговията на едро, която трябва да достави лекарствения продукт от производителя до аптеката, има безпрецедентни български практики на много дълбока обвързаност по линията производител - търговец на едро - търговец на дребно.

"Това е предпоставка за развитие на доста нелоялни практики: преразпределяне на пазара, монопол, злоупотреба с пазарна сила. Някои наричат това от въпросните свързани структури "икономии от мащаба", каквото и да означава това. В България, икономията от мащаба води само и единствено до увеличаване на мащаба, но не и на качеството".

Отказва се доставка на лекарства до аптеките, които са извън икономическата верига на доставка, като по този начин се изкривява пазарът, каза той, цитиран от БНР.

"Министерство казват, че лекарства има, само че тези лекарства не достигат до пациента, просто защото или седят в определени обекти, или в склада и чакат удобният вариант да бъдат изнесени от страната".

Големите национални дистрибутори, поради големия мащаб, все по-трудно осигуряват навременна регулярна доставка, посочи Крумов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    хм
    То...и заплатите са най-ниските в Европа, ама за тях не казваш и мълчиш..
  • 2
    3
    Пишете
    Пълни глупости, майките ви да наеба!
  • 6
    2
    Точен
    Да бе най .
  • 5
    1
    хахахаахаха
    ХАХАХАХАЙАХАХАХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари