Светлината и сънят гонят есенната депресия

0
Психиатър сподели няколко елементарни начина да подобрим емоционалното си състояние преди зимата
Психиатър сподели няколко елементарни начина да подобрим емоционалното си състояние преди зимата

Психиатър сподели няколко елементарни начина да подобрим емоционалното си състояние преди зимата

Едва септември е, а опасността да се поддадем на есенната депресия вече е налице. Олга Котова – психиатър и вицепрезидент на международното общество „Стресът под контрол“, разказа за няколко елементарни начина да подобрим емоционалното си състояние преди зимата.

Намалените дневни часове, по-ниските температури на въздуха, сивото небе и продължителните дъждове - всички тези фактори понижават емоционалния ни тонус и при определени условия могат да доведат до т. нар. „есенна депресия”, обясни ученият, цитиран от БГНЕС.

Според Котова най-лесният начин да спрете депресията е да добавите повече светлина в помещенията, където прекарвате голяма част от времето си.

"За да се избегнат сезонни депресивни състояния, тоест сезонните разстройства на настроението, човек не трябва да пести електричество и да се обгражда със светлина. Колкото повече светлина има в дома или на работното място, толкова по -добре въздейства това върху емоционалното състояние на човека", каза Котова.

Друг важен фактор за борба с депресивните състояния е да спите добре и достатъчно по това време на годината, така че по възможност трябва да изключите факторите, които пречат на съня. Например не трябва да се застоявате вечер до късно пред компютъра или телевизора”, предупреди кандидатът на медицинските науки.

"Мониторите излъчват синя светлина, която не е добра за нас. Трябва да ограничите времето, в което работите пред компютър, защото това се отразява на съня", съветва Котова.

Ако имате навика да гледате до късно телевизия, това също ще се отрази негативно на емоционалното ви състояние”, добави лекарят. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук