Свалиха румънското правителство

0
Депутатите днес гласуваха вот на недоверие на румънското правителство на Сорин Гриндяну
Депутатите днес гласуваха вот на недоверие на румънското правителство на Сорин Гриндяну

Румънското правителство падна, след като управляващата партия предприе необичайния ход да гласува вот на недоверие на собствения си премиер.

В подкрепа на вота гласуваха 241 народни представители срещу едва десет, предаде БГНЕС.

В днешното гласуване участваха само управляващите от Социалдемократическата партия (СДП) и техният по-малък коалиционен партньор от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ). Сега двете се очаква да направят ново предложение за премиер пред президента Клаус Йоханис. Новият министър-председател ще разполага с десет дни, за да си осигури вот на доверие за своя кабинет.

Управляващата СДП поиска да се проведе гласуване срещу министър-председателя Сорин Гриндеану почти шест месеца, след като той състави правителство. На 14 юни СДП оттегли подкрепата си от Гриндеану, обвинявайки го, че забавя прилагането на реформите в страната.

Премиерът отказа да се оттегли доброволно от поста и обвини лидера на социалдемократите Ливиу Драгня, че иска „да концентрира цялата власт в ръцете си“. Самият Драгня не можа да стане премиер, тъй като е осъден за изборни измами, а в момента срещу него тече дело за злоупотреба с власт – обвинения, които той отрича.

Въпреки че Гриндеану стана премиер, Драгня продължи да управлява задкулисно, като конфликтът се е появил щом премиерът е започнал да се съпротивлява, пише агенция „Франс прес“.

Румънската икономика се справя добре, отбелязвайки най-бързия растеж (5,6%) в ЕС през първото тримесечие на годината, а усилията за борба с корупцията продължават. Въпреки това Букурещ не може да си позволи повече политически сътресения, тъй като Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия настояват за изпълнението на повече реформи.

Това е втората съществена криза, през която преминава СДП от повторното си идване на власт през декември, по-малко от година, след като трябваше да се оттегли доброволно от властта заради протести, повод за които стана пожар в нощен клуб, при който загинаха десетки. През февруари правителството беше принудено да се откаже от проектозакон облекчаващ антикорупционното законодателство.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари