Сурогатна майка роди две деца на българин в Мексико

0
Децата са получили български документи, въпреки че сурогатството е забранено у нас
Децата са получили български документи, въпреки че сурогатството е забранено у нас

Случаят с две българчета, родени в Мексико, е прецедент, отварящ дискусия за бъдещето.

В края на май 2016 г. в Мексико от сурогатна майка са родени две българчета. В момента те живеят в Холандия при генетичния си баща - български гражданин, предава 24 часа. Генетичната им майка е от САЩ, но в този казус тя няма отношение към близнаците, защото е само донор на яйцеклетка. Сурогатната майка е мексиканка, но след износването и раждането тя също няма отношение към децата.

Случаят “Иван от Амстердам” (името е променено) става прецедент за България, след като децата, родени по метод, забранен у нас, са получили редовни документи - български акт за раждане и паспорт.

Сурогатството е тема, която поражда много въпроси и дискусии най-вече от морално-етична гледна точка.

Самотното родителство обаче бързо се превръща в тренд навсякъде по света, а наличието и на български прецедент поставя още по-сериозно темата у нас.

Защитниците на идеята казват, че това е възможност всеки да бъде родител, независимо дали е обвързан с друг човек и дали въобще има желание да се обвързва някога. Сексуалната ориентация също губи значение. Да бъдеш родител, е право на личен избор и това право не следва да се ограничава или предпоставя от обстоятелства като брак, връзка или съвместно съжителство, казват адвокатите на тази концепция.

В много страни сурогатството е напълно легално, разбира се, при определени условия. Има държави, в които е изрично забранено от закона, както и такива, където липсва конкретно разрешение на въпроса.

Страната, в която този метод за асистирана репродукция е най-добре развит, е САЩ. Включително и при случаи, когато родителят е един или става дума за хомосексуална двойка. В различните щати има специфики в законодателството, но основният проблем е, че процедурата е твърде скъпа. Общите разходи варират между 100 и 150 хил. долара. В Мексико сурогатството е разрешено в един щат, но процедурата е почти наполовина по-евтина в сравнение със САЩ – около $ 60-70 хил.

Повече прочетете тук.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари