Супергрупата „Фондацията” получи наградата „Аполон Токсофорос”

0
С тази награда фондация „Аполония” отличава всяка година изявени български творци
С тази награда фондация „Аполония” отличава всяка година изявени български творци Снимка: БТА

С тази награда фондация „Аполония” отличава всяка година изявени български творци

Маргарита Димитрова връчи статуетката на музикантите по време на концерта „Фондацията” празнува 10 години около света”. С музикалната проява на сцената на амфитеатъра в Созопол приключи тазгодишното 39-о издание на Празниците на изкуствата „Аполония”.

„Тази година „Фондацията” получава нашата награда за принос към българската култура в представянето ѝ зад граница. А тези момчета наистина са обиколили целия свят. Аз не знам откъде са тези сили, но сега са тук, в Созопол, и ще ви радват цяла вечер. Искрено да им благодарим!”, каза Маргарита Димитрова, артистичен директор на фондация „Аполония”, при връчването на отличието. Статуетката прие Кирил Маричков от името на групата.

„Дадох я на доайена на групата, защото той е такъв човек, че ни радва от много години”, каза Димитрова. „А тези млади хора, които са около него, направиха това, което наистина е връх в поп музиката – да се съберат заедно, да бъдат приятели и да свирят. Е, това е наистина блаженство”, допълни още тя. Димитрова пожела на музикантите от състава още много „да пътуват, да свирят и да ни радват”.

Славчо Николов благодари от името на „Фондацията” за оказаната чест. „Благодарим и че откакто се е създала групата, нямаме пропуск – всяко лято, всеки септември, сме тук, на „Аполония”. Разбира се, стараем се да е с нови проекти. И тази вечер е така. Така че – благодарим от сърце!”, допълни още той.

На сцената на амфитеатъра в морския град до Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански от „Фондацията” бяха и музикантите Косьо Цеков от ФСБ и Наско Пенев от Б.Т.Р.

ЛИТЕРАТУРА

Две бяха литературните премиери в програмата за деня.

В Художествената галерия на Созопол Мария Касимова – Моасе представи „Записки от Шато – Лакрот: Резиденция Злокучане”. Комедийният роман е вдъхновен от забавните лични истории, случили се покрай брака на писателката с французин.

Книгата „Записки от Шато Лакрот – Резиденция Злокучане” е аудиосериал, поръчан от Сторител. Много успешно протече неговото представяне. Поради голямата слушаемост, той се превърна и в книга, каза писателката и журналист Мария Касимова-Моасе в Созопол. „Двете части на „Записки от Шато Лакрот” разказват за една българка, която е омъжена за французин, за срещата с неговите родители и за съвместния живот във Франция. След феноменалното лято, прекарано във Франция, те са поканени в българското село Злокучане, където също се случват смешни и в крайна сметка много позитивни неща – между две култури, между двете семейства, между хората с нагласи един към друг. В тази ситуация, животът се оказва добър учител”, допълва авторката.

Проф. Божидар Манов представи книгата си „Хора с прякори”, определена като сборник с „тъжни разкази”. В интервю за БТА той разказа предисторията на разказите, откъде идват героите, описани в тях, причината за добавянето на подзаглавието „Тъжни разкази“, отношението му към художествения текст, бягането от жанра, който той нарича „баналите́“ и ефекта на двойното зрение в произведенията.

„Казвам, че разказите са подквасени от някакво зърно достоверна истина. Във всеки от тези 16 разказа има зърно достоверна истина – персонаж, който аз лично познавам, или препредаден от разказ на мои родственици, или самото име прякор, което е останало в паметта, или детайли от тъжния им край. Това обаче е само зърното, което подквасва сюжета. Останалото е плод на авторско въображение.”, казва авторът.

МУЗИКА

В залата на Археологическия музей българският цигулар проф. Минчо Минчев представи възпитаниците от музикалния майсторски клас, който ръководи в рамките на „Аполония” тази година.

Милена Вълева, Ива Маринова, Антоанета Вельова, Олга Дойкова и Антон Георгиев изпълниха творби на Телеман, Брух, Сен-Санс, Бах и други именити композитори.

ТЕАТЪР

Драматичен театър – Благоевград гостува на сцената на читалище „Отец Паисий” със спектакъла „Съмнение”. По пиесата на Джон Патрик Шанли работи режисьорът Стайко Мурджев. Калин Врачански, Станка Калчева, Мариана Бонева и Радена Вълканова са актьорите, които се превъплъщават в ролите на спектакъла. Главен герой е енорийски свещеник отец Флинт от измисленото църковно училище „Св. Никола” в Бронкс.

КИНО

В Лятното кино бе прожектиран филма „Васил”. Режисьор и сценарист на лентата е Авелина Прат, а актьорският състав включва: Иван Бърнев, Карра Елехалде, Алесандра Хименес, Сузи Санчес и Сю Флек, Лорена Лопес и Пепо Бласко. Историята на испанско-българска копродукция се движи около съдбата на главния герой - Васил, български имигрант, който спи по улиците на Валенсия, но е виртуоз на играта на бридж и шахмат.

39-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония” през тази година се проведе от 28 август до 5 септември. Сред акцентите в програмата на деветте фестивални дни бяха гостуването на с Нобеловата лауреатка за литература за 2015 г. Светлана Алексиевич и срещата с писателя и носител на международната награда „Букър“ за 2023 г. Георги Господинов.

Три музикални годишнини бяха отбелязани в рамките на фестивала - 45 години на основаването на група „Сигнал“, „30 години Б.Т.Р.“ и „Фондацията - 10 години около света“.

Българската телеграфна агенция също участва със свои събития в рамките на „Аполония“. Освен дискусията за броя на списание ЛИК, посветен на „Фондацията”, агенцията организира представяне втория том от трилогията, издавана във връзка със 125-тата годишнина на БТА. Неин автор е Панайот Денев, дългогодишен журналист и бивш генерален директор на агенцията.

В програмата присъстваха още редица български кино заглавия, театрални постановки, книжни премиери, изложби, както и класически, популярни и фолклорни концерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари