Студентите ще получават по една стипендия

0
Месечният размер на стипендиите се увеличава до 150 лева
Месечният размер на стипендиите се увеличава до 150 лева

Студентите ще могат да получават само една стипендия от 2017 година.

Това предвиждат предлаганите промени за студентските стипендии, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации, пише Economic.

Предвижда се промените да влязат в сила от летния семестър на учебната 2016-2017 година. Студентите ще могат да кандидатстват за няколко вида стипендии, които предоставят висшите училища. Накрая обаче обучаващите се ще трябва изрично да заявят коя от тях искат да получават.

С промените се въвеждат стипендии, определени по само един задължителен показател – среден семестриален успех. Висшите училища се задължават да определят част от средствата за стипендии само по успех, а не по други критерии. Решението обаче ще е на университетите, съвместно със студентските съвети, предвиждат промените.

Месечният размер на стипендиите се увеличава до 70-150 лева. Университетите ще са длъжни да ги изплащат до 5-то число всеки месец, а не накуп за три месеца, както се изплащаха досега.

С промените се увеличава и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти - от 200 на 300 лева.

Средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендии на студентите български граждани за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г. ще бъдат увеличени с до 20%, предвиждат още промените. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари