Студенти от Русенския университет представят уникални изобретения

0
Русенските студенти показват как теорията се използва в реалния живот
Русенските студенти показват как теорията се използва в реалния живот

Интелигентна система да управление на електроуредите в дома, разработка на студенти в Русенския университет, е един от обектите, които привличаха вниманието на публиката в Деня на отворените врати. Устройството позволява човек да настройва температурата в дома си, докато отсъства, да включи бойлер или да активира алармата. Необходим е софтуер, който се инсталира на смартфона и чрез него се осъществява дистанционен контрол на техниката в жилището, информира Дарик.

В Канев център със свои щандове се представят осемте факултета и двата филиала на университета, студенти разясняваха на своите бъдещи колеги какво ще учат и какво ги очаква ако изберат Русенския университет, а екипи от различни катедри демонстрираха свои разработки и показваха как теорията се използва в реалния живот.

По време на официалната част ректорът, проф. Велизара Пенчева, представи ръководния екип на университета. Бяха обявени и победителите в конкурса за есе „Русенският университет – моят избор за бъдещето“. Голямата награда, таблет, заслужи Живка Андреева, ученичка от XII клас в Английската гимназия в Русе. Текстовете на най-добрите есета ще бъдат публикувани във вестник „Студентска искра“, официалната страница на университета и във Фейсбук. По време на концерта на културните клубове беше разиграна томбола с повече от 40 награди.

Във фоайето на Канев център студенти изработваха в реално време продукти на 3D-принтер и ги подаряваха за спомен на участниците в изложението. Гостите имаха възможност да изпробват уменията си във „въздушен хокей“, изправяйки се срещу робот. Машината изчислява движението на шайбата и победата в повечето случаи е в нейна полза, но ентусиасти не липсваха.

Подвижна телесистема, която позволява видеовръзка между хора в различни краища на планетата също беше сред демонстрациите в Деня на отворените врати. Технологията дава възможност за виртуални преговори с партньори и клиенти, за корпоративни събрания, медицински консултации и др.

Гостите можеха да разгледат разработките на електрически превозни средства, създадени от екипи на Русенския университет, както и болида, участник в световното състезание за електромобили Шел ЕкоМаратон. На изложението, директно от автоизложението в Женева, пристигна версията на Sin R1 – автомобил, разработен под ръководството на възпитаника на Русенския университет, Росен Даскалов.

Кандидат-студенти от Русе, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Силистра, Шумен, Разград и Търговище имаха възможност за срещи и разговори с преподаватели от различните факултети на Русенския университет. Гостите разгледаха лабораториите и учебните зали, останаха очаровани от спортния комплекс и експозицията, посветена на 70-годишнината на университета.

За пръв път в рамките на Деня на отворените врати се организира среща за родителите на кандидат-студентите. В 17:30 часа те могат да се срещнат с Академичното ръководство и с деканите на факултетите, да разговарят с тях и да споделят очакванията си от обучението в Русенския университет.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари