Студената вълна в Китай поставя нови рекорди

0
Живакът падна до минус 29 градуса по Целзий, "подобрявайки" рекорд отпреди близо седемдесет години
Живакът падна до минус 29 градуса по Целзий, "подобрявайки" рекорд отпреди близо седемдесет години

Живакът падна до минус 29 градуса по Целзий, "подобрявайки" рекорд отпреди близо седемдесет години

В Китай днес отчитат нови рекордно ниски температури на фона на трайно застудяване в страната в края на година, белязана от редица екстремни метеорологични явления, предаде Франс прес.

Националната метеорологична служба съобщи, че рано тази сутрин над 20 станции в няколко части на страната са регистрирали рекордно ниски за декември температури.

В град Хохот (столица на провинция Вътрешна Монголия в Северен Китай), например живакът падна до минус 29,1 градуса по Целзий, "подобрявайки" рекорд отпреди близо 70 години.

Властите издадоха предупреждение за ниски температури в обширни райони в северната, източната и югоизточната част на страната.

Сегашното застудяване следва лято на рекордни горещини и опустошителни наводнения, особено в Северен Китай. Експерти предупреждават, че глобалното затопляне, причинено от излъчването на газове с парников ефект в атмосферата, води до зачестяване на тези екстремни явления.

Вчера националната метеорологична служба съобщи, че 5 станции в страната са регистрирали рекордно ниски температури, например в северния град Датун, където е била измерена температура от минус 33,2 градуса по Целзий.

В северозападната провинция Гансу, където в понеделник при земетресение загинаха над 130 души, оцелелите нощуват увити в одеяла в осигурени от спасителните служби големи палатки, опитвайки се да останат на топло при мразовитото време навън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари