Студът наближава!

0
От днес слънцето се връща назад към зимата
От днес слънцето се връща назад към зимата

Днес Българската православна църква отбелязва християнския празник Кръстовден.

Всяка година в нощта срещу Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където според преданието се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос.

По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия. Рано сутринта пък се отслужва водосвет на самия кръст - символ на мястото. До него се стига по стълби отстрани, на които са построени 12 параклиса с имената на 12-те апостоли. Според родната традицията на днешния ден нощта и денят се кръстосват и настъпва есенното равноденствие.

Същият ден по време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма за да се поклонят вярващите.

В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, както и за гроздобер. На този ден най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита с украса от кръст върху нея.

Смята се, че от днес слънцето се връща назад към зимата, денят и нощта се кръстосват и студът наближава.

На Кръстовден се спазва строг пост и не се яде нищо червено - червен пипер, домати, репички, червени ябълки.

На трапезата се слагат грозде, печена тиква, обреден хляб и други задължително постни храни. Честито на всички, които носят имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан и Кръстана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари