Строги мерки на Острова: Българка е под карантина въпреки пет отрицателни теста за Ковид

1
Йоана Манджукова разказа какви са мерките в страната
Йоана Манджукова разказа какви са мерките в страната Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Нови мерки предприемат редица страни в опит да ограничат Омикрон. Европа се подготвя за нова вълна на пандемията.

Новият вариант на коронавируса принуди правителствата все повече да говорят за задължителна ваксинация.

100 000 случая само за ден отбеляза Франция. Това е най-високият брой за 20-те месеца пандемия. Властите обмислят здравният пропуск, с който се осигурява влизането в ресторанти, кина и други обществени места, да се дава само на напълно ваксинирани. Това означава да не важи за хора с отрицателен тест. А маските ще станат задължителни и на открито, информира Bulgaria On Air.

Съседна Белгия обмисля въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус. От днес са затворени кина и театри, което предизвика протести. Там обаче властите се отказаха от пълен локдаун по примера на Нидерландия.

В Гърция след новогодишните празници ще затворят заведенията. От 3 януари правителството се очаква да забрани публика на спортните срещи и вероятно ще увеличи глобите за нарушения на мерките. Засега неносене на маска навън се санкционира с 300 евро.

Правителството на Острова се противопоставя на нови мерки в Англия преди Нова година, макар да има готовност за тях. Българката Йоана Манджукова, която от осем години живее във Великобритания, разказва, че и сега има строги мерки. А пристигащите подлежат на задължителна карантина.

"От 15 декември маските са задължителни в градския транспорт и в закрити помещения. Това включва хипермаркети, училища, театри", уточни Йоана Манджукова.

Останалите части на Кралството вече наложиха по-строгите ограничения. Вече втори ден фитнес залите, кината и театрите в Шотландия и Уелс са затворени. Не работят и нощните клубове.

"Призовават хората, които могат да работят от вкъщи, да няма масови събирания. Прозорците на градския транспорт трябва да се отварят, независимо, че е зима и навън е доста студено", добави Манджукова.

Самата тя не е ваксинирана заради заболяване.

"Пътувах до Испания и въпреки многото пари за тестове, след като се прибрахме, се наложи да се изолираме. Оказа се, че сме били контактни в самолета", каза още Йоана Манджукова.

Във Франция здравните власти вече препоръчаха на пълнолетните граждани да се имунизират с бустерна доза три месеца след първоначалната ваксинация. Лекари настояват за полицейски час в новогодишната нощ, а учениците да не се връщат в клас от 3 януари.

Заведенията в Австрия от днес вече ще затварят в 22 часа, включително и на 31 декември. В Германия освен "зелен сертификат", ще се изисква и отрицателен тест за коронавирус при посещения на заведения, фитнеси, кина и театри.

В Чехия всички пристигащи ще представят задължителен PCR тест. Изискването няма да се прилага при пътници, които са с поставена бустерна доза.

На този фон Ню Йорк става първият мегаполис в Съединените щати, който въведе задължителна ваксинация за частния бизнес. А Тел Авив тества четвърта доза ваксина върху група от 150 души медицински персонал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари