Странни факти за животните: Видрите се държат за ръце, орангутаните строят легла

2
Животинският свят е пълен с удивителни същества
Животинският свят е пълен с удивителни същества Снимка: iStock

Животинският свят е пълен с удивителни същества

Независимо дали става въпрос за плодовитостта на гигантските панди или бозайниците с отровни ухапвания, тези 12 странни факти за животните ще ви изненадат, пише Dir.bg.

Жирафите бучат

Своеобразната морфология на шията на жирафа е накарала мнозина да вярват, че тези животни не могат да издават звуци. Учени от Виенския университет обаче откриха, че жирафите общуват чрез бръмчене, по-точно чрез издаване на много нискочестотен шум.

Снимка: iStock by Getty Images

Коалите имат пръстови отпечатъци

Коалите са единствените представители на семейство торбести, които имат пръстови отпечатъци, подобно на горилите и шимпанзетата (примати). Учените все още се опитват да обяснят този феномен.

Снимка: iStock by Getty Images

Платипусите плуват със затворени очи

Когато платипусите отиват на лов под водата (предимно за мекотели, ларви), те затварят очите си и използват муцуните си, за да усещат пътя си чрез допир.

Снимка: iStock by Getty Images

Ленивците храносмилат храната в продължение на един месец

На тях им е необходимо много време, за да усвоят храната си. Храната, която ленивците консумират редовно, преминава по-бързо през храносмилателната им система, но рядко консумираните храни могат да се усвояват до един месец.

Снимка: iStock by Getty Images

Гигантските панди имат уникален ритуал за чифтосване

Размножаването на пандите в плен е пословично трудно. В дивата природа пандите имат много специфичен сезон на чифтосване. Женската не само е плодовита само един до три дни в годината, но и обикновено избира партньора си въз основа на това кой е най-привлекателен в сексуално отношение. Обикновено самотни пандите остават заедно по време на брачния сезон, като и мъжките, и женските се чифтосват с много партньори.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Аксолотите никога не достигат зряла възраст

...или почти никога. Той обикновено остава в ларвен стадий през целия си живот, но все пак може да се размножава.

Снимка: iStock by Getty Images

Свраките са самосъзнателни

Смятало се е, че само приматите, предимно, могат да се разпознаят в огледало. Свраките не само могат да се разпознават, но и да правят разлика между себе си и отражението си!

Орангутаните са дърводелци

Тези високоинтелигентни човекоподобни маймуни строят легла в короните на дърветата. За да построи легло, което да издържи на тежестта му, орангутанът избира клони, реже ги и ги сплита заедно, като използва специална техника.

Снимка: iStock by Getty Images

Слоновете са способни на съпричастност

Емоционалната интелигентност на слоновете не спира да удивлява хората. Освен че усещат страха и тъгата на своите събратя, слоновете се утешават, като се гушкат и галят.

Снимка: iStock by Getty Images

Видрите се държат за ръце, докато спят

За да не се отдалечават една от друга по време на сън, морските видри от един и същи клан или семейство (майка и бебе) спят лапа в лапа. Това поведение също така ги предпазва от нападения на хищници.

Снимка: iStock by Getty Images

Октоподите удрят рибите

Обикновените рифови октоподи и рибите са добри партньори, но не са приятели. Въпреки че тези същества често работят заедно, когато ловуват по морското дъно, октоподите понякога нанасят удари с пипалата си, за да контролират местоположението на рибата или да я принудят да излезе от групата.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Прилепите раждат с главата надолу

Когато раждат, бременните женски от много видове прилепи се хващат за тавана на пещерата с краката си и хващат новородените си с крилата си точно преди бебетата инстинктивно да се хванат за майките си. Някои видове образуват и група от майки, наречена родилна колиба.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари