Странични ефекти на бета-блокерите

0
Бета-блокерите са лекарства, които се използват при лечение на исхемична болест на сърцето
Бета-блокерите са лекарства, които се използват при лечение на исхемична болест на сърцето

Бета-блокерите са лекарства, които се използват при лечение на исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, аритмии и сърдечна недостатъчност. Те имат голямо значение за намаляване на стенокардните пристъпи и смъртността от миокарден (сърдечен инфаркт), пише framar.bg.

За съжаление много бета-блокери имат страничен ефект върху кръвните липиди. Липидният профил включва кръвно изследване на холестерола, триглицеридите, високоплътностен (HDL) холестерол - "добър", нископлътностен (LDL) холестерол - "лош", и други съставки.

В много случаи бета-блокерите увеличават триглицеридите и намаляват добрия холестерол. Това променя взаимоотношенията между съставките -лош/добър, общ холестерол/добър и по-този начин приемането на бета-блокера не намалява сърдечносъдовия риск.

Множество световни изследвания показват, че различните представители на тази група лекарства имат различно по сила действие върху липидите, но средното увеличаване на триглицеридите се движи между 10-34%, а намаляването на добрия холестерол, около 13-16%.

Групата на бета-блокерите е много разнообразна и включва лекарства с различни качества и по тази причина подборът им във всеки конкретен случай трябва да се извършва от кардиолог. Първата важна стъпка е при наличие на високо кръвно налягане да се определят всички рискови фактори, което значи задължително изследване на липидния профил Той се изследва и при болни с вече известна исхемична болест на сърцето за контрол на лечението.

Ако в резултат на лечението с бета-блокери липидният профил е влошен, кардиологът взема решение на базата на съотношението полза/риск. При изключителна необходимост да се приема бета-блокер се подбира упорито най-подходящият за конкретния пациент, след като се установи, че няма странични действия.

Ако това не е възможно, изкуството на кардиолога е да подбере най-подходящите лекарства от други групи, които успешно да заместват бета-блокерите при отделния болен. Понякога страничният ефект на бета-блокера може да се неутрализира с лекарства за понижаване на липидите, но това може да стане само при подходящи пациенти и само по преценка на лекуващия кардиолог. Д-р Борислав Ацев, кардиолог в Университетската болница "Света Екатерина" в София.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари