Д-р Хараламби Бенов: Горещините смъкват кръвното дори на хипертониците

0
При дискомфорт не бива да бързат да пият хапче против високо кръвно
При дискомфорт не бива да бързат да пият хапче против високо кръвно

Горещините се отразят неблагоприятно при хората със сърдечносъдови заболявания.

Особено внимателни в летните жеги трябва да са пациентите с високо кръвно налягане, преживелите миокардни инфаркти, с ритъмно-проводни нарушения, казва д-р Хараламби Бенов, началник на кардиологията в областната болница във Велико Търново, пише 24 часа.

“Внезапното повишаване на температурите с повече от 10 градуса обикновено води до дилатация на съдовете на организма, което пък води до спад на артериалното налягане”, обяснява д-р Бенов..

Успоредно с това в горещото време човек отделя повече пот, а с нея се губят течности, концентрацията на кръвта се увеличава.

“Това, заедно с понижаването на артериалното налягане и на кръвния отток предразполага към тромбози”, предупреждава специалистът.

Тези тромби в зависимост от това коя част на организма засягат могат да се проявят като мозъчен инсулт, като инфаркт или периферносъдова болест, допълва д-р Бенов.

У нас 65-70% от хората над 50-годишна възраст са хипертоници. Най-неблагоприятният ефект за тях това лято се крие в резките температурни амплитуди, които се редуват през няколко дни.

“Когато е студено, съдовете се свиват. Кръвното налягане може да се повиши рязко и да доведе до мозъчносъдови инциденти. Или пък в горещите дни кръвното да спадне и да се получи колапс със или без загуба на съзнание.

Големите разлики влияят върху организма на хората със сърдечносъдови заболявания, защото компенсаторните механизми особено при по-възрастните са по-слаби”, обяснява кардиологът.

В момента голяма част от пациентите, търсещи помощ в отделението по кардиология на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, идват с оплаквания за световъртеж, главоболие, отпадналост. Причината е, че през летния сезон артериалното налягане е понижено. Тези симптоми се коригират с антихипертензивна терапия или съответно антиритмична терапия, ако имат ритъмни нарушения - да излизат от ритъм или да получават прескачане на сърцето.  

Желателно е, ако сърдечноболните се почувстват зле в горещините, да потърсят съвет от своя личен лекар и най-добре от кардиолог.

Кръвното налягане именно през тези горещи дни спада, но има един малък процент от хора - около 10-15%, при които е обратно, вместо кръвното налягане да спадне, то се повишава. Така че при всякакъв дискомфорт в този сезон хипертониците трябва да се обърнат към кардиолог, за да прецени дали трябва да се намали антихипертензивната терапия, или при този малък процент, при който кръвното се повишава, да се увеличи”, съветва лекарят.

Търновският специалист напомня, че хората със сърдечносъдови проблеми трябва да избягват излизането след 10 и преди 18 ч. Ако се наложи да излизат, да носят вода със себе си. Важно за тези пациенти е да се обличат с леки памучни дрехи, по възможност бели, които да отразяват слънчевите лъчи.

Д-р Бенов съветва още да се избягват студени напитки през горещините. Да се приемат леко охладени чайове. Да се избягва алкохолът, особено концентратите, солените храни. През летния сезон да се консумират повече по-леки храни - зеленчуци, плодове. Пържени и тежки храни, тлъсти меса да се извадят от менюто.

“В последните няколко години се забелязва повишаване на здравната култура на населението по отношение на хипертонията и нейното лечение”, казва д-р Бенов. Възможността да се започне лечение навреме и адекватно и да се лекува от специалист дава резултат. От 3 години броят на инфарктите намалява, но България продължава да е водеща в Европа по сърдечносъдови заболявания. Има и подмладяване на патологията.

Наскоро търновските лекари спасили 30-годишен мъж с тежък миокардит - възпаление на сърдечния мускул. Получил го поради недобро лекуване на вирусна инфекция и развита тежка пневмония, която засегнала сърцето. Наложило се интензивно лечение, за да оздравее.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари